Domaćinstva u ostrvskoj zemlji dobijaju subvencije od 400 funti

Velika Britanija uvodi porez na neočekivani prihod za energetske kompanije

NovacSvetVesti

26.5.2022 19:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Velika Britanija uvodi porez na neočekivani prihod za energetske kompanije Velika Britanija uvodi porez na neočekivani prihod za energetske kompanije
Vlada Borisa Džonsona planira da uvede takozvani porez na neočekivani prihod naftnim i gasnim kompanijama kako bi pomogla Britancima koji se suočavaju sa krizom... Velika Britanija uvodi porez na neočekivani prihod za energetske kompanije

Vlada Borisa Džonsona planira da uvede takozvani porez na neočekivani prihod naftnim i gasnim kompanijama kako bi pomogla Britancima koji se suočavaju sa krizom uzrokovanom rastućim životnim troškovima.

Plaćanjem poreza od 25 odsto, energetske kompanije će prikupiti oko pet milijardi funti (6,3 milijarde dolara) za finansiranje fonda koji će obezbediti grantove od 650 funti za više od osam miliona najsiromašnijih građana Velike Britanije, izjavio je ministar finansija ove zemlje Riši Sunak (Rishi Sunak)

Sunak je izjavio nije isključeno da će porez plaćati i elektrane i napomenuo da je potrebno više rada da bi se ta zamisao realizovala.

Oko osam miliona penzionera će primiti uplate od 300 funti, dok će svako domaćinstvo Velikoj Britaniji dobiti subvencije na račun za struju u iznosu od 400 funti, što je zamena za prethodni plan pozajmica od 200 funti po domaćinstvu.

Kako kaže Sunak, ukupna vrednost paketa će iznositi oko 15 milijardi funti, čime će do sada dodeljena pomoć dostići vrednost od 37 milijardi dolara.

Očekuje se da će cene energije u oktobru dostići rekordnih 2.800 funti, što predstavlja povećanje za prosečni račun of 42 odsto i što bi moglo oko 12 miliona domaćinstava da dovede do takozvanog “energetskog siromaštva”.

  • SUNCOKRET

    26.5.2022 #1 Author

    Dobro je što Dzonson na ovaj način brine o najsiromasnijima.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    26.5.2022 #2 Author

    To je pravi način oporezivati ekstra prihod i pomagati najsiromasnijim.

    Odgovori

  • IVAN

    26.5.2022 #3 Author

    Sta sve nece da izmisle

    Odgovori

  • DJORDJE1

    27.5.2022 #4 Author

    Dobra vest za Britance, sigurno će im značiti.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...