Dvoje kandidata za premijera Velike Britanije

Tras u prednosti, obećava da će ukinuti Sunakove poreze

SvetVesti

21.7.2022 14:25 Autor: Vladimir Jokanović 3

Tras u prednosti, obećava da će ukinuti Sunakove poreze Tras u prednosti, obećava da će ukinuti Sunakove poreze
Dvoje kandidata konzervativaca izdvojili su se u trci za premijersku dužnost u Velikoj Britaniji, na kojoj treba da naslede Borisa Džonsona (Boris Johnson). To... Tras u prednosti, obećava da će ukinuti Sunakove poreze

Dvoje kandidata konzervativaca izdvojili su se u trci za premijersku dužnost u Velikoj Britaniji, na kojoj treba da naslede Borisa Džonsona (Boris Johnson). To su ministarka spoljnih poslova Liz Tras (Liz Truss) i bivši ministar finansija Riši Sunak (Rishi Sunak), koji su „preživeli“ pet eliminacionih krugova u kojima je otpalo njihovih šest konkurenata.

Sunak, čija je ostavka praktično označila početak pobune ministara protiv premijera Džonsona, više puta se tokom tekuće kampanje sukobljavao sa šeficom britanske diplomatije oko ekonomske politike, prenosi BBC. Tras je obećala da smanjiti poreze za 38 milijardi funti ako postane premijerka, a ti porezi su uvedeni dok je Sunak vodio Ministarstvo finansija.

Ona se takođe obavezala da će otkazati planirana povećanja poreza na dobit od aprila 2023. što je Sunak najavio u martu prošle godine. Sunak je odbacio njene predloge, rekavši da su povećanja poreza potrebna da bi se popravile javne finansije nakon pandemije Covid-19. On je dodao se Tras bavi ekonomijom „nešto za ništa“.

Riši Sunak/Foto: Beta-Stefan Rousseau via AP

Sunak je rekao da želi da smanji poresko opterećenje, ali da bi to trebalo da se uradi tek kada se inflacija, koja je trenutno na najvišem nivou u poslednjih 40 godina, stavi pod kontrolu. Sunak je za list Daily Telegraph napisao da će uvesti „skup reformi radikalnih poput onih kroz koje je Margaret Tačer (Margaret Thatcher) prošla osamdesetih“.

Tras je ocenila da će „centralno pitanje na sledećim izborima biti ekonomija“, kao i da zemlja ide u „pogrešnom pravcu u pogledu poreza“. „Ja sam kandidat za smanjenje poreza koji će pomoći ugroženim porodicama tako što će preokrenuti aprilski porast nacionalnog osiguranja i suspendovati namet na račune za energiju“, navela je Tras.

Liz Tras/Foto: Beta-Frank Augstein via AP

Dvoje finalista učestvovaće na 12 skupova širom Velike Britanije do 31. avgusta, a biće održano i više televizijskih duela. Oko 160.000 Torijevaca, odnosno članova britanske Konzervativne stranke glasaće online ili poštom, a konačni rezultati biće objavljeni 5. septembra. Ankete pokazuju da je Tras, koja se istakla u kampanji za naoružavanje Ukrajine, ipak favorit za pobedu. Pobednik na stranačkim izborima zauzeće premijersku funkciju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izrazio je nadu da će „buduća ili budući premijer Velike Britanije, nakon što preuzme dužnost, početi da uravnotežava retoriku“ prema Rusiji. On nije želeo da komentariše pojedinosti o izborima za premijera, navodeći da je to unutrašnja stvar Londona.

  • SUNCOKRET

    21.7.2022 #1 Author

    Bojim se da su ruske nade uzaludne.

    Odgovori

  • GOCA BG

    21.7.2022 #2 Author

    Ko god bude izabran,verujem da ce bolje voditi od prethodnog…

    Odgovori

  • MAJA

    22.7.2022 #3 Author

    Videcemo da l ce stvarno to biti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...