Blokade auto-puteva zbog skupog goriva

Britanska vlada ohrabruje policiju da hapsi demonstrante

SvetVesti

5.7.2022 10:31 Autor: Vladimir Jokanović 1

Britanska vlada ohrabruje policiju da hapsi demonstrante Britanska vlada ohrabruje policiju da hapsi demonstrante
Britanska vlada pozvala je policiju da koristi nova ovlašenja u suzbijanju nenasilnih demonstracija, kako bi zaustavila proteste na auto-putevima, koji su pokrenuti zbog visokih... Britanska vlada ohrabruje policiju da hapsi demonstrante

Britanska vlada pozvala je policiju da koristi nova ovlašenja u suzbijanju nenasilnih demonstracija, kako bi zaustavila proteste na auto-putevima, koji su pokrenuti zbog visokih cena goriva.

Dvanaest osoba uhapšeno je u ponedeljak zbog spore vožnje, odnosno blokiranja saobraćaja, a vlada je ohrabrila policiju da reaguje još radikalnije.

„Ovi protesti sprečavaju ljude da dođu na posao i da obavljaju druga vitalna putovanja. Vlada je dala policiji mnoga ovlašćenja da se bavi ovakvim stvarima i mi tražimo da ona to iskoristi. Želimo da znamo šta će da urade u vezi sa tim“, naveo je izvor iz britanske vlade, prenosi Standard.

Stotine kamiona, kombija, automobila i traktora širom Engleske, Velsa i Škotske formirali su blokade na glavnim putevima, što je zaustavilo hiljade učesnika u saobraćaju.

Izvor: BBC

Policija je na pojedinim pristupnim saobraćajnicama koristila čelične prostirke sa šiljcima za bušenje guma, kako bi sprečila vozače da se pridruže protestima.

Mnogi demonstranti tvrde da su troškovi putovanja na posao postali preveliki i da se više ne isplati raditi, i zahtevaju od vlade da preduzme mere da ograniči rast cena goriva, a od premijera Borisa Džonsona (Boris Johnson) da podnese ostavku, prenosi Guardian.

Protesti na auto-putevima pokrenuti su putem društvenih mreža, a demonstranti najavljuju da će nastaviti sa okupljanjima. Prema njihovim najavama sledi blokada puteva prema Londonu.

Prosečna cena dizel goriva dostigla je 1,99 funti, a cena benzina premašila je 1,91 funtu. Cene goriva u Velikoj Britaniji dostigle su prošlog meseca najviše vrednosti ikada.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...