Poskupljenja i pad životnog standarda na Ostrvu

Inflacija u Velikoj Britaniji ubrzava

AnalizaSvetU fokusuVesti

13.4.2022 11:51 Autor: Vladimir Jokanović 6

Inflacija u Velikoj Britaniji ubrzava Inflacija u Velikoj Britaniji ubrzava
Inflacija u Velikoj Britaniji ubrzala se dostižući najviši nivo u poslednjih 30 godina, produbljujući krizu troškova života. Potrošačke cene porasle su u martu za... Inflacija u Velikoj Britaniji ubrzava

Inflacija u Velikoj Britaniji ubrzala se dostižući najviši nivo u poslednjih 30 godina, produbljujući krizu troškova života. Potrošačke cene porasle su u martu za 7,0 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine sa 6,2 odsto u februaru. Britanski ekonomisti su očekivali da martovska inflacija neće prevršiti 6,7 odsto.

Stopa britanske inflacije i rast indeksa potrošačkih cena (CPI) najviši su od marta 1992. godine, jer energija, gorivo i hrana nastavljaju da poskupljuju, prenosi Guardian. Istovremeno, opada životni standard Britanaca, jer rast plata ne prati ritam poskupljenja. Redovne plate porasle su za oko 4,0 odsto na godišnjem nivou do februara.

Cene gasa bile su u martu za 28,3 odsto veće nego pre godinu dana, a cene struje porasle su za 19,2 odsto. To ne uključuje poslednje povećanje gornje granice cena, što će za oko 22 miliona domaćinstava značiti poskupljenje računa za 54 odsto ovog meseca.

Izvor: Guardian

Cene lož ulja za grejanje u domaćinstvima porasle su za 44 odsto u periodu od februara do marta 2022. godine. Skok cena motornih goriva ubrzao je inflaciju, saopštila je Kancelarija za nacionalnu statistiku. Prosečne cene benzina bile su u martu 160,02 penija (225 RSD) za litar, a u martu pre godinu dana benzin je koštao 123,7 penija (174 RSD). Dizel je poskupeo na 170,5 penija (239 RSD) po litru.

Rat u Ukrajini dodatno je ubrzao rast cena energenata. Prosečna cena benzina porasla je za 12,6 penija (17,7 RSD) po litru od februara do marta. Cene dizela porasle su za 18,8 penija (26,4 RSD) po litru. Fabrike u Velikoj Britaniji takođe su pogođene rastućim troškovima, jer su sirovine poskupele.

Poskupljenja u Velikoj Britaniji:
Hrana i bezalkoholna pića 5,9 %
Alkoholna pića i duvan 4,8 %
Odeća i obuća 9,8 %
Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 7,7 %
Nameštaj, oprema za domaćinstvo i održavanje 10,3 %
Zdravstvene usluge 2,5 %
Transport 13,4 %
Komunikacija 0,7 %
Rekreacija i kultura 4,9 %
Obrazovanje 4,5 %
Restorani i hoteli 6,9 %

Ulazni troškovi koje plaćaju proizvođači porasli su u martu na 19,2 odsto na godišnjem nivo, što je najveća stopa poskupljenja od 1997. godine kada je počela da se vodi ova evidencija. Stopa ulazne inflacije u martu iznosila je 5,2 odsto u odnosu na 1,8 odsto u februaru, što je takođe rekordno povećanje. Ključni faktori porasta proizvodnih troškova su metalni proizvodi i sirova nafta.

Cene restorana i hotela takođe su naglo porasle u martu, dok je nakon pada cena pre godinu dana, došlo do poskupljenja različitih vrsta jela, prenosi Financial Times. Rastuće potrošačke cene ugrođavaju kupovnu moć domaćinstava u Velikoj Britaniji najbržim ritmom od pedesetih godina prošlog veka.

Inflacija takođe loše utiče na poslovno poverenje. Sentiment među kompanijama za finansijske usluge opao je najbržim tempom od septembra 2019. godine, pokazalo je istraživanje od utorka. Britanski ekonomisti upozoravaju da bi inflacija uskoro mogla da bude dvocifrena.

  • TATJANA

    13.4.2022 #1 Author

    Normalan sled dogadjaja

    Odgovori

  • JANA

    13.4.2022 #2 Author

    Nije to samo u Britaniji vec i citavoj Evropi ,nadamo se zavrestku ovakve situacije vracanje cena na normalu …

    Odgovori

  • GOCA BG

    13.4.2022 #3 Author

    Ako se udvostruci inflacija kod njih kako najavljuju,izbice veliki problemi…

    Odgovori

  • TINA

    13.4.2022 #4 Author

    Mi smo nazalost navikli na mnogo vecu inflaciju od ove

    Odgovori

  • MARKO7

    6.6.2022 #5 Author

    Inflacija je nažalost baš loša…

    Odgovori

  • VOJKAN

    9.9.2022 #6 Author

    U Engleskoj je sve teže, ali opet se ide tamo u potrazi za „boljim“ životom

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...