Britanski premijer najavio odlazak

Džonson podnosi ostavku u stranci, ali bi da ostane šef vlade do jeseni

SvetVesti

7.7.2022 11:59 Autor: Vladimir Jokanović 5

Džonson podnosi ostavku u stranci, ali bi da ostane šef vlade do jeseni Džonson podnosi ostavku u stranci, ali bi da ostane šef vlade do jeseni
Britanski premijer Boris Džonson (Boris Johnson) najavio je da će u četvrtak podneti ostavku na mesto lidera konzervativaca, ali će nastaviti da obavlja funkciju... Džonson podnosi ostavku u stranci, ali bi da ostane šef vlade do jeseni

Britanski premijer Boris Džonson (Boris Johnson) najavio je da će u četvrtak podneti ostavku na mesto lidera konzervativaca, ali će nastaviti da obavlja funkciju premijera do jeseni. Kabinet premijera saopštio je da će se Džonson kasnije tokom dana obratiti javnosti.

Pritisak na Džonsona pojačan je nakon što je još nekoliko ministara njegove vlade u četvrtak ujutru podnelo ostavke, sledeći primer ministra finansija Rišija Sunaka (Rishi Sunak) i ministra zdravlja Sajida Džavida (Sajid Javid) koji su prvi odstupili. Više poslanika britanskog parlamenta takođe je pozvalo Džonsona da odstupi navodeći da više ne može da računa na njihov glas posle niza skandala i zataškavanja afera.

Novi ministar finansija Nadim Zahavi (Nadhim Zahawi) koji je pre dva dana imenovan na tu dužnost rekao je u četvrtak Džonsonu da mora „odmah da ide“, prenosi BBC. Džonson će ostati premijer do jeseni kako bi omogućio svojim Torijevcima da izaberu novog partijskog lidera koji bi ga zamenio na premijerskoj funkciji.

Međutim, kako prenosi Guardian, očekuje se intenzivna debata u Konzervativnoj stranci o tome da li bi bilo prikladno da Džonson ostane na funkciji do jeseni. Bivši ministar za Brexit lord Dejvid Frost (David Frost) ocenio je da ne veruje da je to održivo.

Prema dosadašnjoj praksi, odlazeći šef partije ostajao je na premijerskoj funkciji dok stranka ne izabere novog lidera. U slučaju Džonsonove prethodnice Tereze Mej (Theresa May) bilo je upravo tako, ali Frost je ocenio da to ne bi trebalo dozvoliti ovoga puta. Prema njegovim rečima, Džonsonovu funkciju trebalo bi odmah da preuzme zamenik premijera Dominik Rab (Dominic Raab).

Frost je ranije pozvao Džonsona da podnese ostavku, jer u protivnom rizikuje da „sa sobom sruši stranku i vladu“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...