Kriza vlade u Velikoj Britaniji

Dvojica ministara podneli ostavke, Boris Džonson na ivici opstanka

SvetVesti

6.7.2022 09:05 Autor: Vladimir Jokanović 1

Dvojica ministara podneli ostavke, Boris Džonson na ivici opstanka Dvojica ministara podneli ostavke, Boris Džonson na ivici opstanka
Konzervativna vlada britanskog premijera Borisa Džonsona (Boris Johnson) našla se na ivici kolapsa nakon što su ministar finansija Riši Sunak (Rishi Sunak) i ministar... Dvojica ministara podneli ostavke, Boris Džonson na ivici opstanka

Konzervativna vlada britanskog premijera Borisa Džonsona (Boris Johnson) našla se na ivici kolapsa nakon što su ministar finansija Riši Sunak (Rishi Sunak) i ministar zdravlja Sajid Džavid (Sajid Javid) podneli ostavke. Ministri su odstupili gotovo istovremeno navodeći u svojim pismima ostavke da u vladi nema kontrole.

Premijer Džonson pokušao je da povrati poljuljani autoritet takoreći momentalnim imenovanjem Nadima Zahavija (Nadhim Zahawi) na mesto ministra finansija i Stiva Barklaja (Steve Barclay) za ministra zdravlja, ali je kredibilitet tih poteza odmah narušen, jer je Zahavi navodno zapretio ostavkom ukoliko ne bude došao na mesto ministarke spoljnih poslova Liz Tras (Liz Truss), prenosi Guardian.

Ostavke ministara Džavida i Sunaka došle su u veoma opasnom trenutku za Džonsona, koga verovatno očekuje još jedno glasanje o poverenju pre početka parlamentarne letnje pauze 21. jula. Džonson je nekako „preživeo“ glasanje o poverenju prošlog meseca, ali prema pisanju britanskih medija ovo je verovatno kraj Džonsona na čelu vlade.

Džavid je u svom pismu ostavke Džonsonu naveo da je „glasanje o poverenju prošlog meseca pokazalo“ da je veliki broj ministara procenio da je to „bio trenutak za poniznost, zbijanje redova i novi pravac“, ali da se nažalost „situacija neće promeniti pod Vašim vođstvom i samim tim ste izgubili moje poverenje“.

On je istakao da je javnost procenila da vlada više nije kompetentna i da ne deluje u nacionalnom interesu. U svom pismu ostavke Sunak je naveo da javnost očekuje da će vlada biti vođena „pravilno, kompetentno i ozbiljno“. Sunak je naglasio razlike između svog i Džonsonovog mišljenja o ekonomskom upravljanju, što je pokrenulo spekulacije da Sunak namerava da se bori za premijersku poziciju.

Pored dvojice ministara ostavke je podnelo i nekoliko pomoćnika u vladi, uključujući i glavnog pravnog zastupnika Aleksa Čolka (Alex Chalk), koji je naveo da više ne može da zastupa Džonsonov kurs. On i drugi članovi vlade koji su podneli ostavke naveli su da su previše dugo bili fokusirani na saniranje štete po reputaciju premijera, umesto pružanja pomoći građanima.

Bivši ministar za Brexit lord Dejvid Frost (David Frost) pozvao je Džonsona da podnese ostavku, jer u protivnom rizikuje da „sa sobom sruši stranku i vladu. Frost je pozvao ostale ministre da razmotre „da li su zaista zadovoljni trenutnim pravcem putovanja“. Više poslanika britanskog parlamenta pozvalo je Džonsona da odstupi navodeći da više ne može da računa na njihov glas posle niza skandala i zataškavanja afera.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...