britanski premijer doneo konačnu odluku

Boris Džonson podneo ostavku

SvetVesti

7.7.2022 14:47 Autor: Vladimir Jokanović 4

Boris Džonson podneo ostavku Boris Džonson podneo ostavku
Britanski premijer Boris Džonson (Boris Johnson) podneo je u četvrtak ostavku na mesto šefa vlade i lidera Konzervativne stranke, rekavši da „niko nije nezamenjiv“... Boris Džonson podneo ostavku

Britanski premijer Boris Džonson (Boris Johnson) podneo je u četvrtak ostavku na mesto šefa vlade i lidera Konzervativne stranke, rekavši da „niko nije nezamenjiv“ nakon što mu je nekoliko ministara saopštilo da je izgubio podršku stranke.

U izjavi ispred kabineta u Downing street 10, Džonson je najavio da je nameravao da se povuče sa mesta lidera stranke, ali da je planirao da ostane premijer dok stranka ne izabere njegovog naslednika, prenosi Guardian.

On je rekao da je pokušao da ubedi kolege da bi bilo „ekscentrično“ (odmah) promeniti vođu, ali da je u britanskom parlamentu prevladao „instinkt krda“. On je rekao da će raspored za izbor novog lidera biti objavljen iduće nedelje, prenosi BBC. Džonson se suočio sa masovnom pobunom ministara protiv njegovog vođstva.

Pritisak na Džonsona pojačan je nakon što je još nekoliko ministara njegove vlade u četvrtak ujutru podnelo ostavke, sledeći primer ministra finansija Rišija Sunaka (Rishi Sunak) i ministra zdravlja Sajida Džavida (Sajid Javid) koji su prvi odstupili. Više poslanika britanskog parlamenta takođe je pozvalo Džonsona da odstupi navodeći da više ne može da računa na njihov glas posle niza skandala i zataškavanja afera.

Džonson se dva dana odupirao da podnese ostavku, koju je od njega zahtevao i novoimenovani ministar finansija Nadim Zahavi (Nadhim Zahawi). Međutim, u četvrtak je postalo jasno da je izgubio poverenje stranke i da ne može da nastavi da upravlja vladom.

„Razlog zbog kojeg sam se toliko borio u poslednjih nekoliko dana da nastavima da obavljam taj mandat, nije samo zato što sam želeo, nego sam osećao da je to moj posao i moja dužnost. Moja obaveza pred vama da uradimo ono što smo obećali 2019. godine“, rekao je Džonson u obraćanju javnosti.

On je rekao da je ponosan na svoja dostignuća na funkciji predsednika vlade, navodeći izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, vladin odgovor na pandemiju Covid-19 i uvođenje programa vakcinacije, kao i na to što je predvodio „Zapad u suprotstavljanju Putinovoj agresiji u Ukrajini“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...