Novi ministar finansija najavio novu ekonomsku eru na Ostrvu

Smanjenje poreza u Velikoj Britaniji

NovacSvetVesti

23.9.2022 16:06 Autor: Vladimir Jokanović 11

Smanjenje poreza u Velikoj Britaniji Smanjenje poreza u Velikoj Britaniji
Ministar finansija nove vlade Velike Britanije Kvasi Kvarteng (Kwasi Kwarteng) predstavio je „mini budžet“, najveći paket smanjenja poreza u poslednjih 50 godina, najavljujući „novu... Smanjenje poreza u Velikoj Britaniji

Ministar finansija nove vlade Velike Britanije Kvasi Kvarteng (Kwasi Kwarteng) predstavio je „mini budžet“, najveći paket smanjenja poreza u poslednjih 50 godina, najavljujući „novu eru“ britanske ekonomije.

Porez na dohodak i državna taksa na kupovinu stanova su smanjeni, a planirana povećanja poreza na poslovanje su ukinuta. Kvarteng je rekao da je potrebna velika promena pravca da bi se pokrenuo ekonomski rast, prenosi BBC.

Opozicioni laburisti ocenili su da to neće rešiti krizu životnih troškova i da je to „plan za nagrađivanje bogatih“. Ministar je objavio plan u trenutku kada Banka Engleske upozorava da je Velika Britanija verovatno već ušla u recesiju.

Odstupajući od ekonomske politike prethodne vlade Borisa Džonsona (Boris Johnson), Kvarteng je odustao od planova da poveća poreze za plaćanje javnih usluga, u cilju podsticanja ekonomskog rasta. On je naveo da visoke poreske stope štete konkurentnosti Velike Britanije, smanjujući podsticaje za rad i investiranje.

Kvarteng je najavio smanjenje najviše stope poreza na dohodak sa 45 na 40 odsto, koja je uvedena u aprilu. On je potvrdio da će planirano povećanje poreza na dobit sa 19 na 25 odsto takođe biti ukinuto. Gornja granica za isplatu bonusa bankarima takođe će biti ukinuta.

Prema planu koji je predstavio ministar državna taksa za kupovinu stana primenjivaće se na one skuplje od 250.000 funti, a ako je reč o prvom stanu, prag je 425.000 funti. Planirano povećanje taksi na pivo, sider, vino i žestoka pića biće ukinuto.

Suočen sa optužbama da „mini budžet“ više nagrađuje bogate, nego one sa nižim prihodima, Kvarteng je naveo da njegovi napori da podstakne rast i ekonomiju uključuju pomoć svim domaćinstvima, prenosi Guardian. Ministarstvo je ipak potvrdilo da će oko 660.000 Britanaca sa najvišim zaradama imati korist od smanjenja poreza na dohodak i da će im to doneti u proseku dodatnih 10.000 funti godišnje.

Vladin paket koji je nedavno najavila premijerka Liz Tras (Liz Truss) predviđa i da 10 odsto najbogatjih domaćinstava u Velikoj Britaniji dobije podršku u iznosu od 4.700 funti, na ime garancije cene energije i smanjenja nacionalnog osiguranja. U isto vreme tipično britansko domaćinstvo rangirano u 10 odsto najsiromašnijih, treba da dobije 2.200 funti.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...