Loše usmerena državna podrška u Velikoj Britaniji

U paketu hitne pomoći siromašnima, najviše novca ima za bogate

SvetVesti

14.9.2022 12:58 Autor: Vladimir Jokanović 0

U paketu hitne pomoći siromašnima, najviše novca ima za bogate U paketu hitne pomoći siromašnima, najviše novca ima za bogate
Ugledni nezavisni britanski think-tank ocenio je da hitni plan za zamrzavanje cena energije i oštro smanjenje poreza, koji je najavila nova premijerka Liz Tras... U paketu hitne pomoći siromašnima, najviše novca ima za bogate

Ugledni nezavisni britanski think-tank ocenio je da hitni plan za zamrzavanje cena energije i oštro smanjenje poreza, koji je najavila nova premijerka Liz Tras (Liz Truss), ide na ruku najbogatijim domaćinstvima u Velikoj Britanije, jer im pruža znatno veću finansijsku podršku nego najsiromašnijim.

Prema oceni Resolution Foundation, paket koji je premijerka najavila nekoliko sati uoči smrti engleske kraljice Elizabete Druge, predviđa da 10 odsto najbogatjih domaćinstava u Velikoj Britaniji dobije podršku u iznosu od 4.700 funti, na ime garancije cene energije i smanjenja nacionalnog osiguranja. U isto vreme tipično britansko domaćinstvo rangirano u 10 odsto najsiromašnijih, treba da dobije 2.200 funti, prenosi Guardian.

Fondacija navodi da će plan da se od oktobra ograniči povećanje troškova prosečnog računa za energiju na 2.500 funti za dve godine, koštati državu oko 120 miijardi funti. Takođe, plan da se izbegne dodatni porez za proizvođače energije, povlači uvećanje troškova za poreske obveznike, jer bi država na ime poreza prihodovala jednu funtu na svakih 12 potrošenih za energetsku podršku domaćinstvima.

Bogatija domaćinstva imaće sledeće godine znatno više koristi od najavljenog ukidanja poreza na nacionalno osiguranje, koji je uveden u aprilu. Analitičari ocenjuju da je garancija cene energije ispravan potez u smislu pružanja podrške onima kojima je to potrebno. Za odbacivanje ideje da se to finansira novim porezima, ocenjuju da bi moglo da poveća troškove za hipoteke i dovede do rasta poreza u budućnosti.

Paket podrške je veoma loše usmeren, ocenio je direktor Instituta za fiskalne studije Pol Džonson (Paul Johnson). On je naveo da vlada nije pronašla odgovarajući mehanizam ciljane podrške na milione građana kojima je potrebna, odvajajući ih od miliona onih kojima podrška nije neophodna, prenosi BBC. Detaljan plan korišćenja paketa biće saopšten iduće nedelje, nakon sahrane kraljice.

Džonson je rekao da će državna pomoć biti finansirana državnim zaduživanjem, kao i da će to dodatno uvećati ogromni dug Velike Britanije. Ukupni troškovi podrške zavisiće od cene energije na međunarodnim tržištima, koja mogu biti promenljiva. Tras je odbacila pozive opozicije da se produži važenje vanrednog poreza na dobit naftnih i gasnih kompanija kako bi se finansirao paket.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...