državni mediji s ostrva potvrdili

Preminula britanska kraljica Elizabeta II

SvetVesti

8.9.2022 19:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Preminula britanska kraljica Elizabeta II Preminula britanska kraljica Elizabeta II
Engleska kraljica Elizabeta II preminula je u 96. godini života u škotskom zamku Balmoral, potvrdio je BBC. Nakon popodneva tokom kojeg je čitav svet... Preminula britanska kraljica Elizabeta II

Engleska kraljica Elizabeta II preminula je u 96. godini života u škotskom zamku Balmoral, potvrdio je BBC.

Nakon popodneva tokom kojeg je čitav svet pratio razvoj događaja i iščekivao nove vesti od portparola Bakingemske palate, pošto je u četvrtak ujutro javljeno da se kraljica nalazi pod intenzivnim medicinskim nadzorom i da su lekari zabrinuti za njeno zdravstveno stanje, saopšteno je da je najdugovečnija vladarka u novijoj istoriji preminula.

Njena najbliža rodbina, „royal seniors“, hitno su doleteli vojnim avionom u škotski zamak koji je služio kao kraljičina letnja rezidencija. Među njima je i njen sin sada kralj Čarls III.

Saopštenje o medicinskim tegobama došlo je nakon što se kraljica u sredu povukla sa virtuelnog sastanka svog Tajnog saveta, a lekari su joj savetovali da se odmori.

Spekulacije da je kraljica možda pala odbačene su kao neosnovane, uz navode da je smeštena u udobnosti zamka, a podseća se da je u utorak u Balmoralu ona fotografisana nasmejana dok je imenovala novu britansku premijerku Liz Tras (Liz Truss).

Kako pišu ostrvski mediji, uslediće aktiviranje dva protokola u ovakvoj situaciji – Operacija Londonski most o nasleđivanju funkcija i prenosu ovlašćenja i reagovanja zakonodavne vlasti, kao i Operacija Jednorog, u slučaju kada monarh umre izvan prestonice.

Kako piše Guardian, očekuje se da će telo kraljice biti preneto specijalnim vozom, a da će ceremonija sahrane biti upriličena na deseti dan od njene smrti.

Foto: Beta/AP

Na kraljevskom tronu punih 70 godina

Elizabeta Aleksandra Meri Vindzor rođena je 21. aprila 1926, u kući u blizini Trga Berkli u Londonu, kao prva kći Alberta, vojvode od Jorka, drugog sina Džordža Petog, i vojvotkinje, bivše lejdi Elizabete Bous-Lion.

Kraljica Elizabeta II došla je na tron 6. februara 1952. godine i bila svedok velikim promenama u društvu. Elizabeta II je postala poglavar Komonvelta i kraljica sedam nezavisnih država Komonvelta: Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Pakistana i Cejlona.

Krunisanje Elizabete u Vestminsterskoj opatiji 2. juna 1953. godine bio je najpopularniji kraljevski događaj u 20. veku, više od 100 miliona ljudi slušalo je prenos na radiju, a 27 miliona je pratilo na televiziji putem Bi-Bi-Sija.

Od 1956. do 1992. godine broj njenih kraljevstava se menjao kako su neke teritorije dobijale nezavisnost, a neka kraljevstva su postale republike.

Uprkos protivljenjima, njen brak sa princem Filipom trajao je pune 73 godine.

Kraljica Elizabeta II je povodom ovogodišnje proslave 70 godina stupanja na presto, objavila da želi da Kamila, vojvotkinja od Kornvola, bude poznata kao kraljica supruga kada njen sin princ Čarls postane kralj.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...