Liz Tras zvanično premijerka

Očekuje se imenovanje novih britanskih ministara

SvetVesti

6.9.2022 15:37 Autor: Vladimir Jokanović 4

Očekuje se imenovanje novih britanskih ministara Očekuje se imenovanje novih britanskih ministara
Liz Tras (Liz Truss) u utorak je zvanično postala premijerka Velike Britanije nakon sastanka sa engleskom kraljicom Elizabetom Drugom u zamku Balmoral. Kraljica je... Očekuje se imenovanje novih britanskih ministara

Liz Tras (Liz Truss) u utorak je zvanično postala premijerka Velike Britanije nakon sastanka sa engleskom kraljicom Elizabetom Drugom u zamku Balmoral. Kraljica je od nje zatražila da formira novu britansku vladu.

Od nove premijerke, koja je treća žena na čelu britanske vlade, očekuje se da kasnije tokom dana saopšti imena novih ministara, kao i da se obrati naciji, prenosi Guardian. Ona bi do kraja tekuće nedelje trebalo da najavi plan za rešavanje krize cena energije, a očekuje se da bi visina računa za energiju mogla da budu zamrznuta na 18 meseci.

Prema pisanju britanskih medija, Tras će popuniti kabinet lojalistima, među kojima su Kvasi Kvarteng (Kwasi Kwarteng) kao ministar finansija i Džejms Kleverli (James Cleverly) kao ministar spoljnih poslova.

Tras je pobedom na izborima Konzervativne stranke dobila više glasova od protivkandidata Rišija Sunaka (Rishi Sunak) čime je stekla pravo da na premijerskoj funkciji nasledi Borisa Džonsona (Boris Johnson) koji je u julu podneo ostavku na mesto lidera stranke i premijersku dužnost.

On se u utorak takođe sastao sa kraljicom, nakon čega je njegova ostavka postala zvanična. U oproštajnom govoru ispred kabineta premijera u Downing Streetu 10, on je pozvao stranku da se ujedini u podršci novoj premijerki, rekavši da je on svoje obavio. „To je to, ljudi“, rekao je Džonson.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...