Velika Britanija očekuje novu vladu

Tras na korak od premijerske funkcije

AnalizaSvetU fokusuVesti

3.9.2022 16:01 Autor: Vladimir Jokanović 21

Tras na korak od premijerske funkcije Tras na korak od premijerske funkcije
Velika Britanija će u ponedeljak saznati ime novog premijera, nakon dvomesečne trke za mesto šefa vlade koje je ostalo upražnjeno nakon ostavke Borisa Džonsona... Tras na korak od premijerske funkcije

Velika Britanija će u ponedeljak saznati ime novog premijera, nakon dvomesečne trke za mesto šefa vlade koje je ostalo upražnjeno nakon ostavke Borisa Džonsona (Boris Johnson). Sudeći prema anketama biće to Liz Tras (Liz Truss). Ona je prema izveštajima britanskih medija u značajnoj prednosti u odnosu na Rišija Sunaka (Rishi Sunak).

Reč je o dvoje kandidata Konzervativne stranke koja je zadržala pravo na premijersku funkciju nakon Džonsona. Oboje su bili ministri u njegovom kabinetu. Tras je do sada obavljala funkciju ministarke spoljnih poslova, a Sunak je bio na poziciji ministra finansija.

U petak je okončano glasanje za novog lidera u kojem učestvuje oko 200.000 članova Konzervativne stranke, a rezultati izbora će biti saopšteni u ponedeljak. Dan kasnije Džonson će zvanično podneti ostavku britanskoj kraljici Elizabeti Drugoj, a novi šef vlade će stupiti na dužnost.

Premda Tras uživa podršku partije u odnosu na Sunaka, nema naznaka da će ta naklonost dugo trajati, a to se posebno odnosi na strpljenje javnosti. Pobednik stranačkih izbora suočava se sa nesvakidašnjim izazovima koji nalažu hitno delovanje nove vlade. Velika Britanija se nalazi u jeku krize kakvu ne pamte generacije, a javne službe najavljuju nove štrajkove. Uz to, oboje kandidata rekli su da će nastaviti da pomažu Ukrajinu u ratu protiv Rusije, a sa obećanjima prednjačila je Tras.

Milioni Britanaca, prema sopstvenom priznanju suočeni su sa izborom između hrane i grejanja tokom predstojeće zime, dok inflacija u zemlji dostiže dvocifrene vrednosti, prenosi AFP. Očekuje se da će računi za energiju poskupeti za 80 odsto u oktobru, a verovatno ponovo isto toliko i u januaru.

Kriza troškova života bila je centralna tema kampanje dvoje kandidata za premijersku funkciju, a Tras je obećala smanjenje poreza. Međutim, to nije nešto što bi moglo da pomogne najsiromašnijima, koji se nadaju konkretnoj pomoći države.

U poslednjim danima kampanje, Tras je obećala građanima i „hitnu podršku“ za plaćanje računa.

Prema proceni nedeljnika Economist, Tras ima više od 89 odsto izgleda da pobedi Sunaka. Iako se smatra boljim govornikom, Sunak se našao na udaru kritike, jer se držao krute fiskalne politike kao odgovora na krizu, a mnogi su mu zamerili na imidžu bogatog tehnokrate. Sunak je bio suosnivač globalne investicione kompanije od milijardu funti i specijalizovao se za ulaganja u mala britanska preduzeća pre nego što je ušao u politiku.

Foto: Beta/AP

Drugi razlog zašto je Tras veliki favorit u trci leži u činjenici da lojalna baza konzervativaca zamera Sunaku da je svojom ostavkom iznudio ostavku Džonsona. Treći razlog je sama Tras, koja je obećala radikalne poteze, nagoveštavajući da će se ugledati na delovanje nekadašnje premijerke Margaret Tačer (Margaret Thatcher) koja je upamćena kao uspešan krizni menadžer.

Pre ulaska u politiku Tras je radila kao računovođa u kompanijama Shell i Cable & Wireless, a bila je i zamenica direktora istraživačkog centra Reform. Dva puta se bez uspeha kandidovala za parlament pre nego što je izabrana 2010. godine. Bila je protivnik Brexita pre nego što se priključila Džonsonovoj vladi, a onda je podržala ideju o izlasku Velike Britanije iz EU.

Nakon što novi premijer ili premijerka preuzme dužnost, neće biti u obavezi da odmah raspiše opšte izbore, ali verovatno će se naći pod pritiskom javnosti i opozicije, budući da članovi Konzervativne partije predstavljaju manje od jedan odsto birača.

Prema istraživanju agencije Ipsos, koje je objavio Evening Standard, 51 odsto Britanaca sa pravom glasa podržava ideju o prevremenim izborima. Redovni termin za opšte izbore je 2025. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...