građani će se takođe suočavati sa udvostručenim računima za struju

Moguće restrikcije struje u Velikoj Britaniji na vrhuncu zime

SvetU fokusuVesti

10.8.2022 08:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Moguće restrikcije struje u Velikoj Britaniji na vrhuncu zime Moguće restrikcije struje u Velikoj Britaniji na vrhuncu zime
Vlasti u Velikoj Britaniji unapred razvijaju krizne scenarije za nekoliko dana tokom naredne zime kada bi hladno vreme moglo da se kombinuje sa nestašicom... Moguće restrikcije struje u Velikoj Britaniji na vrhuncu zime

Vlasti u Velikoj Britaniji unapred razvijaju krizne scenarije za nekoliko dana tokom naredne zime kada bi hladno vreme moglo da se kombinuje sa nestašicom gasa, što bi moglo da dovede do organizovanog nestanka struje za industriju, pa čak i domaćinstva.

Prema najnovijem vladinom „razumnom najgorem scenariju“, Britanija bi se mogla suočiti sa nedostatkom električne energije u ukupnom iznosu od oko šestine vršne potražnje, čak i nakon što su hitne elektrane na ugalj ponovo stavljene u pogon, kažu insajderi upoznati sa vladinim planiranjem. Prema tim izgledima, ispodprosečne temperature i smanjeni uvoz električne energije iz Norveške i Francuske mogli bi posebno da izlože zemlju četiri dana u januaru kada će možda morati da se pokrenu hitne mere za uštedu gasa, piše Bloomberg.

Scenario „nije nešto što znamo zasigurno da će se desiti“, navodi se u saopštenju vladinog Odeljenja za poslovnu, energetsku i industrijsku strategiju. “Domaćinstva, preduzeća i industrija mogu biti sigurni da će dobiti struju i gas koji su im potrebni.

Iako Velika Britanija ne predviđa takve nedostatke u svom osnovnom planiranju, analiza otkriva tešku zimu koja se potencijalno sprema za Liz Tras (Liz Truss) ili Rišija Sunaka (Rishi Sunak), kada neko od njih dvoje nasledi Borisa Džonsona (Boris Johnson) na mestu premijera sledećeg meseca.

Ako se ipak ostvare, isključenja struje će se dogoditi u trenutku kada se Britanci suočavaju sa prosečnim godišnjim računima za energiju koji bi u januaru mogli porasti iznad 4.200 funti (5.086 dolara) sa trenutnih 2.000 funti, što će podstaći ionako rastuću inflaciju.

Ukoliko zima bude posebno hladna, Britanija će možda morati sve više da se oslanja na gasovodne isporuke gasa iz kontinentalne Evrope – gde su zalihe već slabe jer Moskva ograničava protok. To predstavlja dilemu za Veliku Britaniju, koja ima vrlo malo domaćih skladišnih kapaciteta. Nacija isporučuje rekordne količine gasa na kontinent i želeće da se ta usluga vrati kada temperature padnu.

Funta je u odnosu na evro najslabija u poslednje dve nedelje nakon izveštaja o mogućim restrikcijama struje. Izbrisani su raniji dobici na valutnim tržištima i u odnosu na američki dolar britanska nacionalna valuta je na nivou oko 1,2080 dolara.

  • TATJANA

    10.8.2022 #1 Author

    Nije bas malo udvostrucen racun

    Odgovori

  • GOCA BG

    14.8.2022 #2 Author

    Lakse ce ga oni platiti neho mi nase poskupljenje…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...