„Moramo nešto da preduzmemo, inače će doći do katastrofe“, stav Japanaca tokom energetske krize

Modeli uštede energije koje bi Srbija mogla da primeni

BiznisEUInfrastrukturaVesti

9.8.2022 11:15 Autor: Julijana Vincan 3

Modeli uštede energije koje bi Srbija mogla da primeni Modeli uštede energije koje bi Srbija mogla da primeni
Ministri energetike Evropske unije odobrili su predlog da zemlje članice dobrovoljno smanje upotrebu gasa za 15 odsto od avgusta do marta zbog neizvesnih snabdevanja... Modeli uštede energije koje bi Srbija mogla da primeni

Ministri energetike Evropske unije odobrili su predlog da zemlje članice dobrovoljno smanje upotrebu gasa za 15 odsto od avgusta do marta zbog neizvesnih snabdevanja iz Rusije usled rata u Ukrajini.

Evropska domaćinstva i preduzeća takođe bi trebalo da se ugledaju na Japan o načinima nošenja sa nestašicom energije, ocena je Svetskog ekonomskog foruma.

Naime, tokom energetske krize u Japanu pre jedne decenije, tržni centri su isključili pokretne stepenice, fabrike su smanjile vreme na montažnoj liniji, a građani su bili zamoljeni da priguše svetla i da koriste stepenice umesto liftova, što je takođe pomoglo u smanjenju potrošnje energije.

Većina japanskih kompanija ušla je u režim štednje, a ušteda energije, ili „setsuden“ postala je nacionalni projekat za Japan nakon zemljotresa i cunamija u martu 2011. godine, koji su izazvali kvar u nuklearnoj elektrani Fukušima Daiči.

Takođe, i kockarnice poznate po trepćućim svetlima i bučnim mašinama, privremeno su zatvorene. Stav mnogih Japanaca u to vreme bio je „moramo nešto da preduzmemo, inače će doći do katastrofe“.

Ministarstvo životne sredine ciljalo je na još veće smanjenje od 25 procenata kroz korake kao što su gašenje više od polovine svojih štampača u najintenzivnijim satima poslovanja, i traženje od radnika da donose svoja hladna pića, kako bi mogli da isključe automate.

Profesionalni bejzbol i fudbalski timovi prekinuli su noćne utakmice i pomerili utakmice na popodne, kako bi smanjili potrebu za osvetljenjem. Menadžeri u kompanijama smanjili su hlađenje prostorija i ohrabrili zaposlene da prihvate vladinu kampanju „Cool Biz“ koja je podrazumevala i nošenje svetlije odeće tokom leta.

Izvor: Pixabay.com

Proizvođač automobila Nissan promenio je vreme fabričke smene, kako bi smanjio opterećenje na mreži na vrhuncu, u popodnevnim satima, a lanac prodavnica Lawson prešao je na LED sijalice i dodao solarne panele.

Kako se ostale zemlje bore sa energetskom krizom?

Španska vlada uvodi mere da u svim javnim ustanovama, tržnim centrima, bioskopima, hotelima, aerodromima i javnom prevozu, uređaji za klimatizaciju ne smeju biti podešeni na temperaturi nižoj od 27 stepeni leti i veću od 19 zimi.

Kako je najavljeno, ove mere će važiti do 1. novembra 2023. godine, čime će Španija pokušati da smanji potrošnju gasa za sedam odsto, prenosi Radio slobodna Evropa. Mere koje uvodi Španija predviđaju i obavezu da radnje vrata svojih objekata drže zatvorenim pomoću automatskog sistema koji mora biti instaliran do 30. septembra, kako bi se izbegao izlazak toplog ili hladnog vazduha.

Osvetljenje u nekorišćenim kancelarijama, izlozima i na spomenicima mora da bude isključeno nakon 22 sata, a obavezna je i provera energetske efikasnosti u pojedinim zgradama. Takođe, španska vlada pozvala je privatni sektor da poveća rad od kuće.

Nemački penzioneri da se presele u Grčku

Najbolji savet za uštedu energije Nemcima, koji su dosta zavisni od ruskog gasa, verovatno dolazi iz Grčke, piše DW. Naime, grčki ministar turizma Vasilis Kikiljas smatra da nemački penzioneri zimi treba da dođu na duži odmor na Krit ili da se presele u Grčku.

Reč je o tome da je Grčka bolje pripremljena od Nemačke za hitni plan EU o dobrovoljnom smanjenju potrošnje gasa za 15 odsto. Nijedno grčko ostrvo, izuzev Evbeje, nije spojeno na gasovod. Oni se greju na ulje za loženje ili na struju. A ako istinski zahladi, kamin imaju mnoge kuće i stanovi.

Proširenje OIE u Francuskoj

Francuska takođe ima četiri terminala za tečni gas. Od sredine juna Francuska više ne dobija gas direktno iz Rusije, ali je postala najveći svetski uvoznik ruskog tečnog gasa. Pre mesec dana šefovi tri najveća francuska koncerna za snabdevanje ovim energentom pozvali su stanovništvo na uštedu struje.

Vlada u Parizu planira da dodatno diverzifikuje energetske izvore, da brzo proširi obnovljive izvore energije i napuni skladišta energenata. U međuvremenu, građani bi trebalo da uključuju mašinu za sudove samo jednom dnevno umesto dva puta i da stalno gase svetlo.

Klima-uređaji u Italiji više ne rade, Belgija smanjuje PDV

U javnim ustanovama u Italiji klima-uređaji više ne smeju da hlade prostorije na temperaturi ispod 27 stepeni, s tim što postoji prag tolerancije od dva stepena. Zimi javne ustanove mogu da se zagrejaju najviše do 19 stepeni. Kazne za nepoštovanej ovih mera kreću se od 500 do 3.000 evra.

Za razliku od drugih zemalja EU, Belgija nagrađuje svoje građane koji štede energiju. Od marta se primenjuju snižene stope PDV-a na građevinske proizvode i usluge kao što su rušenje i renoviranje kuća, ugradnja solarnih kolektora, geotermalnih pumpi i solarnih bojlera. Plaćaće se samo šest umesto uobičajenih 21 odsto za PDV.

Cena električne energije u Srbiji poskupeće od 1. septembra za 6,5 odsto, a kako je to cena poskupljenja bez poreza i taksi, ekonomisti su izračunali da će konačno povećanje biti 8,5 procenata.

Svetska banka predviđa da će privredni rast Srbije u ovoj godini, zbog globalne krize uzrokovane ratom u Ukrajini i povećanom inflacijom, biti nešto sporiji nego što je prethodno prognozirano.

U februaru ove u odnosu na februar prošle godine inflacija u Srbiji je dostigla 8,8 odsto i najviša je još od juna 2013. godine. Globalni rast cena energenata, hrane i sirovina u velikoj meri uticao je i na domaće cene.

Hrana je za 15,2 procenta bila skuplja nego u februaru prošle godine, što je najviše doprinelo ukupnoj inflaciji, dok je gorivo bilo skuplje za 21 odsto, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

 • GOCA BG

  9.8.2022 #1 Author

  Nama da uvedu restrikcije,6 sati bez struje pa 3 sata da je imamo,kao nekada…

  Odgovori

 • JVS

  11.8.2022 #2 Author

  Od svega mogućeg biće isključenja struje. Nema šanse da se guzice u državnoj administraciji smrzavaju na 19°. A još manje da se ugase svetleće reklame na kladionicama.

  Odgovori

 • JANA

  24.12.2022 #3 Author

  Posle gasenja javne rasvete ,mislim da nema gde vise da ustedimo

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...