Potrošačima prete poskupljenje i nestašica

Norveška smanjuje izvoz struje zbog suše

SvetVesti

9.8.2022 09:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Norveška smanjuje izvoz struje zbog suše Norveška smanjuje izvoz struje zbog suše
Norveška je najavila da će ograničiti izvoz struje zbog niskog nivoa vode na rekama, zbog čega se proizvodnja hidroelektrana značajno smanjena. Budući da domaći... Norveška smanjuje izvoz struje zbog suše

Norveška je najavila da će ograničiti izvoz struje zbog niskog nivoa vode na rekama, zbog čega se proizvodnja hidroelektrana značajno smanjena. Budući da domaći potrošači u Norveškoj imaju prioritet, izvoz će biti smanjen, a posledice toga osetiće se u Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Holandiji.

Potrošačima u pomenutim zemljama mogli bi biti ispostavljeni još viši računi za struju i potencijalnim nestašicama energije. Velika Britanija dobija električnu energiju iz Norveške preko podvodnog interkonektorskog kabla koji prolazi ispod Severnog mora, prenosi Guardian.

Stanovnici Osla, zamoljeni su da se kraće tuširaju i da zavrnu slavine dok peru zube, kako bi štedeli vodu, jer su rezervoari iscrpljeni zbog suše. Vlada je navela da je punjenje akumulacija prioritet u odnosu na proizvodnju električne energije kada nivoi padnu ispod sezonskog proseka.

Proizvodnja električne energije u južnoj Norveškoj smanjena je za 18 odsto u odnosu na prošlu godinu, a u jugozapadnom delu zemlje proizvodnja je opala na najniži ovogodišnji nivo. To rezultira istorijski visokim cenama električne energije, a nije sasvim isklučeno ni da će biti uvedene restrikcije struje na proleće.

Vlada veruje da tokom zime neće biti isključenja snabdevanja u norveškim domaćinstvima, kao i da će se eventualni prekidi desiti u aprilu i maju, pre svega za preduzeća, a ne za domaćinstva. Visoke cene struje prete britanskim domaćinstvima, kao i nestašica struje, ali analitičari uveravaju javnost da sigurnist snabdevanja neće biti ugrožena.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...