Novi paket američke finansijske podrške

Vašington obezbeđuje dodatnih 4,5 milijardi dolara pomoći Ukrajini

SvetVesti

9.8.2022 08:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Vašington obezbeđuje dodatnih 4,5 milijardi dolara pomoći Ukrajini Vašington obezbeđuje dodatnih 4,5 milijardi dolara pomoći Ukrajini
Vašington će ukrajinskoj vladi obezbediti još 4,5 milijardi dolara pomoći što je ukupno 8,5 milijardi od februara, kada je počela ruska invazija na tu... Vašington obezbeđuje dodatnih 4,5 milijardi dolara pomoći Ukrajini

Vašington će ukrajinskoj vladi obezbediti još 4,5 milijardi dolara pomoći što je ukupno 8,5 milijardi od februara, kada je počela ruska invazija na tu zemlju, saopštila je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Novac će ići u ratama, a prva će ovog meseca iznositi tri milijarde dolara, javlja Reuters.

U junu su SAD uputile u Ukrajinu 1,3 milijarde dolara, a u julu još 1,7 milijardi. Vašington je Ukrajini pružio i vojnu pomoć vrednu nekoliko milijardi i planira novi takav paket od milijardu dolara, saopštila je USAID.

Novac bi trebalo da ukrajinskoj vladi omogući održanje osnovnih funkcija, uključujući socijalnu i finansijsku pomoć siromašnima, deci i interno raseljenim licima.

Svetska banka je iznela procenu da će do kraja sledeće godine 55 odsto Ukrajinaca živeti u siromaštvu, zbog rata i velikog broja raseljenih osoba, u odnosu na 2,5 odsto pre početka sukoba.

Američka pomoć je omogućila ukrajinskoj vladi da obezbedi snabdevanje gasom bolnice, škole i druge infrastrukturne objekte, kao i isporuke humanitarne pomoći građanima. Novac je iskorišten i za plate zdravstvenih i prosvetnih radnika i drugih državnih službenika, navela je USAID.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...