Guverner istočnoevropske države očekuje da će postići dogovor o svop aranžmanu u roku od nekoliko nedelja

Ukrajina planira da sklopi ugovor o pozajmici između 15 i 20 milijardi dolara sa MMF-om

BankeNovacVesti

28.7.2022 15:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ukrajina planira da sklopi ugovor o pozajmici između 15 i 20 milijardi dolara sa MMF-om Ukrajina planira da sklopi ugovor o pozajmici između 15 i 20 milijardi dolara sa MMF-om
Ukrajina planira da do kraja godine postigne dogovor s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o kreditnom programu vrednom između 15 i 20 milijardi dolara, kojim... Ukrajina planira da sklopi ugovor o pozajmici između 15 i 20 milijardi dolara sa MMF-om

Ukrajina planira da do kraja godine postigne dogovor s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o kreditnom programu vrednom između 15 i 20 milijardi dolara, kojim bi podržala ratom uništenu ekonomiju, saopštio je ukrajinski guverner Kirilo Ševčenko (Kyrylo Shevchenko).

Ukrajina se, pogođena ratom započetom 24. februara, suočava s padom ekonomije od 35 do 45 odsto u ovoj godini i mesečnim fiskalnim manjkom od pet milijardi USD, te se uveliko oslanja na finansiranje zapadnih partnera.

Tokom posete Londonu Ševčenko je izrazio nadu da će “za nekoliko nedelja” postići dogovor o svop aranžmanu sa Bankom Engleske, ali nije precizirao iznos, prenosi Mina, pozivajući se na SEEbiz.

„Kijev je već podneo zahtev MMF-u i sada su u toku konsultacije s Fondom u vezi sa novim finansiranjem, koje bi trebalo da osigura čak 20 milijardi dolara u toku dve ili tri godine u obliku stendbaj aranžmana ili proširenog fonda“, rekao je Ševčenko.

To je prvi put da je Ukrajina iznela iznos novog finansiranja koji joj je potreban od MMF-a.

Program vredan 20 milijardi dolara bio bi drugi najveći trenutno aktivni kredit MMF-a, nakon onog Argentini.

Kirilo Ševčenko/Izvor: YouTube.com @Kyrylo Shevchenko

„MMF je uvek bio partner Ukrajine tokom rata. Nadam se pokretanju programa ove godine“, kazao je Ševčenko Reutersu.

On je objasnio da bi novi program trebalo da omogući mere koje će pomoći stabilizaciji ekonomije.

Time bi se mogao osigurati povratak predratnim uslovima, kao što su fleksibilan kurs, nepostojanje ograničenja na valutnom tržištu, smanjenje loših kredita u bankarskom sektoru i uravnotežena fiskalna politika.

Poslednji MMF-ov kredit Ukrajini iznosio je 1,4 milijarde dolara hitne finansijske podrške koja je dogovorena u martu, što odgovara polovini ukrajinske kvote u MMF-u.

Odvojeno, Kijev sada vodi razgovore sa svojim međunarodnim kreditorima o zamrzavanju otplate duga kako bi se ublažila kriza likvidnosti.

Ukrajinska energetska firma Naftogaz u utorak je postala prvo državno preduzeće koje nije u mogućnosti da ispunjava svoje obaveze od početka sukoba.

Određeno olakšanje za devizne prihode i likvidnosti takođe će proizaći iz sporazuma dogovorenog prošle nedelje između Moskve i Kijeva, kako bi se omogućio siguran prolaz za pošiljke žitarica prema ukrajinskim lukama i iz njih koje je Rusija blokirala nakon invazije.

„Međutim, ti prihodi i pošiljke ozbiljno bi se povećali tek naredne godine kada bi, prema ‘konzervativnim’ procenama centralne banke, izvoz mogao dostići pet miliona tona mesečno i generisati približno pet milijardi dolara“, rekao je Ševčenko.

Govoreći o intervenciji centralne banke na valutnim tržištima, kao i o programu kupovine obveznica, Ševčenko je kazao kako će se obe aktivnosti nastaviti za sada, iako će program otkupa obveznica ugasiti čim rat završi.

„Osigurati monetarno finansiranje bila je najbolnija odluka u mom životu, ali smo shvatili da je to potrebno tokom rata“, rekao je Ševčenko.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...