Dramatična energetska kriza na Ostrvu

Četvrtina Britanaca neće se grejati tokom zime

SvetVesti

29.8.2022 09:01 Autor: Vladimir Jokanović 4

Četvrtina Britanaca neće se grejati tokom zime Četvrtina Britanaca neće se grejati tokom zime
Oko četvrtine odraslih osoba u Velikoj Britaniji neće uključivati grejanje tokom predstojeće zime zbog rastućih cena energije, pokazalo je istraživanje koje je sprovela agencija... Četvrtina Britanaca neće se grejati tokom zime

Oko četvrtine odraslih osoba u Velikoj Britaniji neće uključivati grejanje tokom predstojeće zime zbog rastućih cena energije, pokazalo je istraživanje koje je sprovela agencija Savanta ComRes., jedna od najpouzdanijih na Ostrvu.

Istraživanje je obuhvatilo više od 2.000 odraslih Britanaca, a 23 odsto njih navelo je da će provesti zimu potpuno bez grejanja. Taj broj je još veći za roditelje sa decom mlađom od 18 godina, oko 27 odsto. Oko 70 odsto ispitanih navelo je da će se manje grejati, prenosi Guardian.

Oko 11 odsto ispitanih Britanaca, koji uključujući one sa decom dostiže 17 odsto navelo je da razmišlja o uzimanju kredita za pokrivanje dodatnih troškova grejanja. Opozicioni poslanici u britanskom parlamentu opisali su rezultate ankete kao „nacionalni skandal“.

Istovremeno, Odeljenje za poslovnu, energetsku i industrijsku strategiju vlade, obećalo je direktnu podršku domaćinstvima sa niskim primanjima, penzionerima i osobama sa invaliditetom u „narednim nedeljama i mesecima“.

Reč je o paketu pomoći u iznosu 37 milijardi funti, koji će omogućiti da svako četvrto domaćinstvo u zemlji dobije 1.200 funti, dok će svako domaćinstvo imati popust od 400 funti na račune za energiju tokom zime. Podrška će biti dostupna kada vlada bude dobila novog premijera u septembru.

Velika Britanija najavila je povećanje računa za struju i gas za oko 80 odsto, što predstavlja dramatično pogoršanje krize troškova života pred zimu, dok vlada čeka novog lidera, prenosi Al Jazeera. Dramatična kriza troškova života dominantna je tema u trci kandidata za novog konzervativnog premijera Liz Tras (Liz Truss) i Rišija Sunaka (Rishi Sunak).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...