Velika Britanija dobija novu premijerku

Liz Tras pobedila na izborima za Džonsonovog naslednika

SvetVesti

5.9.2022 14:20 Autor: Vladimir Jokanović 4

Liz Tras pobedila na izborima za Džonsonovog naslednika Liz Tras pobedila na izborima za Džonsonovog naslednika
Liz Tras (Liz Truss) biće od utorka nova premijerka Velike Britanije, nakon što je zvanično potvrđeno da je osvojila više glasova od Rišija Sunaka... Liz Tras pobedila na izborima za Džonsonovog naslednika

Liz Tras (Liz Truss) biće od utorka nova premijerka Velike Britanije, nakon što je zvanično potvrđeno da je osvojila više glasova od Rišija Sunaka (Rishi Sunak) na unutarstranačkim izborima za lidera Konzervativne partije i za naslednika Borisa Džonsona (Boris Johnson) na čelu vlade.

Od Tras, dosadašnje ministarke spoljnih poslova u Džonsonovoj vladi očekuje se da hitno objavi plan za prevazilaženje krize izazvane nezapamćenim rastom troškova života. Njen tim razmatra „mnoge mere“, a prema izvorima na koje se poziva BBC, Tras će verovatno posegnuti za zamrzavanjem računa za energiju.

„Tokom ove liderske trke vodila sam kampanju kao konzervativac i vladaću kao konzervativac. Moramo da pokažemo šta ćemo da isporučimo u naredne dve godine. Predstaviću hrabar plan za smanjenje poreza i rast naše ekonomije“, rekla je Tras po zvaničnom proglašenju izbornih rezultata, prenosi Guardian.

Ona je istakla da će se baviti energetskom krizom i računima građana, ali i dugoročnim pitanjima u pogledu snabdevanja energijom. „Postaraću se da iskoristimo sve fantastične talente Konzervativne stranke“, navela je Tras, obećavajući pobedu Konzervativne stranke na izborima 2024. godine.

Analitičari napominju da je novoizabrana britanska premijerka pominjanjem 2024. godine, želela da odbaci očekivanja i spekulacije da će raspisati prevremene opšte izbore, kao što zahteva opoziciona Laburistička stranka. Od ukuno 172.437 konzervativnih glasača, njih 81.326 glasalo je za Tras, a 60.399 za Sunaka. Izlaznost članstva Konzervativne stranke bila je 82,6 odsto.

  • GOCA BG

    5.9.2022 #1 Author

    Dobila je najvise glasova jer je obecala pomoc gradjanima za placanje racuna…

    Odgovori

  • TATJANA

    6.9.2022 #2 Author

    Hrabar plan

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    6.9.2022 #3 Author

    Hajde bas da vidimo šta će biti i od njenih obećanja.

    Odgovori

  • BOJANA

    6.9.2022 #4 Author

    Bravo, svaka čast ženi.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...