U osvit novog hladnog rata, kraljica Elizabeta II obeležava neverovatan jubilej

Sedamdeset godina na britanskom tronu

LuksuzSvetU fokusuVesti

7.2.2022 19:09 Autor: Marko Miladinović 8

Sedamdeset godina na britanskom tronu Sedamdeset godina na britanskom tronu
Kraljica Elizabeta II (Elizabeth Alexandra Mary) obeležila je 70 godina na tronu Ujedinjenog Kraljevstva. U svetu u kome apsolutnih monarhija gotovo više da nema,... Sedamdeset godina na britanskom tronu

Kraljica Elizabeta II (Elizabeth Alexandra Mary) obeležila je 70 godina na tronu Ujedinjenog Kraljevstva. U svetu u kome apsolutnih monarhija gotovo više da nema, a preostale ustavne monarhije raštrkane su uglavnom po evropskim državama, gde poslednju reč imaju parlament i vlada, ovakav jubilej – platinasti – dobija još više na značaju.

Britanska vladarka imala je 25 godina i bila u službenoj poseti Keniji kada ju je zatekla vest o očevoj smrti. Kraljevski savet tada je odmah zasedao ne bi li doneo odluku o tome ko po naslednom redu ima prvenstvo da sedne na tron posle Džordža VI (George VI).

Vladavina kraljice Elizabete II tako je započela 6. februara 1952. godine. Za vreme njenog upravljanja svet i Veliku Britaniju zadesili su Hladni rat, seksualna revolucija, Kubanska kriza, Margaret Tačer (Margaret Thatcher), Bitlsi, Rolingstonsi i Seks Pistolsi (The Beatles, The Rolling Stones, Sex Pistols), sletanje na Mesec, pojava interneta, kriptovaluta, korona kriza…

Za sve to vreme Velika Britanija je ostajala mirno ostrvo u turbulentnom moru, a London drugi najvažniji svetski finansijski centar, pored Njujorka.

U kraljevstvu je čitava ova nedelja posvećena jubileju. Svečanosti su zvanično počele u nedelju, tačno na godišnjicu krunisanja.

Proslava kraljičinog jubileja u Londonu/Foto: Beta/AP

Kako je saopšteno za BBC iz Bakingemske palate, kraljica će proslavu obeležiti u privatnom krugu, i bez pompe. Što zaista nikog ne bi trebalo preterano da čudi, imajući u vidu da ima 95 godina, i da planetom još uvek vlada korona virus.

Ipak, Elizabeta II obratila se javnosti zvaničnim saopštenjem ovim povodom, iz koga su svetski mediji kao najvažniju vest izdvojili njenu želju da drugoj supruzi njenog sina, princa od Velsa Čarlsa (Charles Philip Arthur George), Kamili Parker Bouls (Camilla Parker Bowles), „dozvoli da ponese krunu i titulu ‘kraljice supruge’ onog trenutka kada Čarls postane kralj“.

Ova zvanična podrška vremešne kraljice umnogome razrešava višedecenijske tenzije koje su punile redove štampe još dok je princeza Dajana (Diana Frances Spencer) bila živa.

Proslava kraljičinog jubileja u Londonu/Foto: Beta/AP

Pored zvanične titule, Kamila će tada poneti krunu Kraljice Majke iz 1937. godine, čuvenu i po tome što se u njoj nalazi jedan od najvrednijih dijamanata na svetu, Koh-I-Noor.

U senci dugovečnosti i političkog značaja, uprkos smanjenim ovlašćenjima u modernom svetu, ovaj put nalaze se spekulacije o veličini porodičnog bogatstva kojim raspolaže britanska kraljevska dinastija Vindzorovih.

Prema poslednjim tumačenjima časopisa Forbes, kraljica Elizabeta raspolaže sa oko pola milijarde američkih dolara vrednom imovinom. Njenom sinu Čarlsu procenjena je imovina na oko 420 milijardi dolara.

Jako je nezahvalno, međutim, praviti ovakve liste, jer članovi kraljevske porodice nemaju imovinske karte poput „običnih smrtnika“, niti primaju zarade. U procenu njihove imovine većinom su ušli posedi i vredna dela i nakit kojim raspolažu, dok je, čak i u tako uređenoj sredini kao što je britanska, nejasno do kraja koji servisi ili proizvodi su takoreći stalno na usluzi pripadnicima vladajuće monarhije.

Inače, kraljici Elizabeti nedostaje još dve godine i otprilike 100 dana da zauzme prvo mesto na listi monarha koji su najduže sedeli na svojim prestolima, i to umesto francuskog Luja XIV. Istorija pamti još nekoliko vladara koji su čak i duže bili na tronu, ali radi se o teritorijama koje nisu tokom celog perioda njihove vlasti imale državni integritet, već su pripadale i drugim državama.

  • LIMUN ŽUT

    8.2.2022 #1 Author

    Verujem da će ispuniti i to da bude deo liste kad je sve prethodno prevalila preko glave.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    8.2.2022 #2 Author

    70 godina na tronu kako li je živeti kao kraljica…. verujem da se ipak veliki broj ljudi ne bi menjao s njom

    Odgovori

  • STEFAN

    8.2.2022 #3 Author

    Svaka cast, sve pohvale!

    Odgovori

  • ZVE84

    8.2.2022 #5 Author

    Najdugovečniji monarh savremenog sveta…. 70 god na tronu, bila svedok mnogih geopolitičkih dešavanja.. Ali, ipak ne bih dala ovaj svoj „mali“ život za sličan njenom….

    Odgovori

  • IRINA

    9.2.2022 #6 Author

    Svaka cast najsimpatičnije je kad je kraljica odbila list i nagradu za najstarije

    Odgovori

  • TINA

    9.2.2022 #7 Author

    Neko mora I da bude najstariji na tronu, sta tu ima cudno. Da vlada jos dugo. Da je ziva I zdrava, sve pohvale

    Odgovori

  • COCO

    17.7.2022 #8 Author

    Svaka joj čast!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...