Britanci prete blokadom ruske imovine

Moskva „zahvalna“ zbog sankcija Londona protiv oligarha

AnalizaSvetU fokusuVesti

1.2.2022 16:31 Autor: Vladimir Jokanović 2

Moskva „zahvalna“ zbog sankcija Londona protiv oligarha Moskva „zahvalna“ zbog sankcija Londona protiv oligarha
Britanski premijer Boris Džonson (Boris Johnson) u utorak će posetiti Kijev gde će ukrajinskim vlastima, kako navode iz Londona, poručiti da će se Britanija... Moskva „zahvalna“ zbog sankcija Londona protiv oligarha

Britanski premijer Boris Džonson (Boris Johnson) u utorak će posetiti Kijev gde će ukrajinskim vlastima, kako navode iz Londona, poručiti da će se Britanija angažovati u odbrani ukrajinskog suvereniteta kao i u cilju ciljem odvraćanja potencijalne ruske vojne invazije.

„Pozivamo Rusiju da napravi korak unazad i da se okrene dijalogu i diplomatskom rešenju kako bi se izbeglo dalje krvoproliće. Kao prijatelj i demokratski partner Britanija će nastaviti da se zalaže za ukrajinski suverenitet protiv onih koji taj suverenitet žele da unište“, poručio je Džonson pred polazak u Kijev, prenosi AP. On se u Britaniji nalazi pod pritiskom da podnese ostavku zbog dokaza da je organizovao zabave u svom kabinetu, kršeći stroge mere zaključavanja zbog pandemije.

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras (Liz Truss), koja je trebalo da poseti Kijev i Moskvu, saopštila je da je zaražena korona virusom. Ona je na Twitter-u objavila da je pozitivno testirana na Covid-19. Ona je istakla da je vakcinisana tri puta, kao i da će narednih dana raditi od kuće.

Foto: Tanjug/AP

Tras je trebalo da prati britanskog premijera na putovanju u Ukrajinu 1. februara, a nakon toga je planirala posetu Moskvi. Prema ranijim navodima Times-a, britanska vlada sprema se da uvede novi paket sankcija Rusiji, koji bi mogao da utiče na imovinu ruskih energetskih kompanija i oligarha.

Rusija je najavila odgovor na britanske sankcije vodeći računa o nacionalnim interesima. „Napad jedne zemlje na ruski biznis, naravno, podrazumeva mere odmazde, a te mere će biti formulisane isključivo uzimajući u obzir naše sopstvene interese, ako bude potrebno“, naveo je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi TASS.

Times je ranije javio da su vlasti Sjedinjenih Američkih Država izrazile zabrinutost da njihove sankcije ruskom rukovodstvu neće biti efikasne zbog lojalnog pristupa Velike Britanije protoku finansija iz Rusije u britansku jurisdikciju. Prema vladinim podacima iz 2016. godine, procenjeno je da oko 100 milijardi funti godišnje ulazilo u Veliku Britaniju iz „sredstava koruptivnog porekla“.

Foto: Pixabay.com

Moskva je na svojevrstan način podržala namere britanskih vlasti u vezi sa imovinom oligarha. „Najvažnije, ni korak nazad gospođo Tras!“, saopštila je pored ostalog portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Ona je podsetila Tras na spisak korumpiranih zvaničnika čije je izručenje Moskva tražila od Londona. Ruski Savet Federacije podsetio je da je ruski predsednik Vladimir Putin dugo upozoravao domaću elitu na rizik stranog plasmana novca.

Vašington je zapretio sankcijama unutrašnjem krugu Putinovih saradnika u slučaju invazije ruske armije na Ukrajinu. Čak se pominjalo da bi sankcije mogle da budu uvedene i Putinu lično, a to bi značilo prekid diplomatskih odnosa između Rusije i SAD. U ponedeljak uveče (CET) održana je sednica Saveta bzbednosti UN, na kojoj su predstavnici Moskve i Vašingtona razmenili optužbe za podgrevanje sukoba u Ukrajini.

  • ACIKA

    2.2.2022 #1 Author

    Mogu Rusi pod sankcijama da rade normalno oni su jak narod i ogromna drzava! Ne znace im te sankcije uopste nek ih uvedu slobodno i Putin ce njima.

    Odgovori

  • Lolek

    9.10.2022 #2 Author

    Vratili se kuci

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...