Delatnosti koje ne izdaju veliki broj računa ne treba izlagati dodatnim mesečnim troškovima

Privrednici traže besplatnu aplikaciju za fiskalizaciju

Moja firmaPoslovanjePreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

1.2.2022 13:15 Autor: Marija Jovanović 26

Privrednici traže besplatnu aplikaciju za fiskalizaciju Privrednici traže besplatnu aplikaciju za fiskalizaciju
U ponedeljak je bio poslednji dan za prijavu poreskih obveznika za subvencije za prelazak na novi model fiskalizacije. Ministar finansija Siniša Mali pozvao je... Privrednici traže besplatnu aplikaciju za fiskalizaciju

U ponedeljak je bio poslednji dan za prijavu poreskih obveznika za subvencije za prelazak na novi model fiskalizacije. Ministar finansija Siniša Mali pozvao je privrednike da ne čekaju 1. maj i poslednji trenutak za prelazak na novi sistem, jer produženja roka neće biti.  

Kako bi predočili zahteve za odlaganje primene Zakona o fiskalizaciji i Zakona o elektronskim fakturama, predstavnici udruženja „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ i „Računovodstvene komore Srbije“ sastali su se juče sa predstavnicima Ministarstva finansija i Poreske uprave.

“Na jučerašnjem sastanku još jednom smo ponovili naše primedbe i šta bi trebalo uraditi kako bi Zakon o fiskalizaciji bio primenjiv. S obzirom na najave da će fiskalizacija biti potpuno besplatna, u skladu sa tim tražimo da se obezbedi besplatna aplikacija preko Poreske uprave koju će privrednici moći da koriste bez mesečnih i jednokratnih troškova. To nam je ključni zahtev i veoma je bitan naročito za one delatnosti koje nemaju potrebu da svakodnevno izdaju veliki broj fiskalnih računa. Zbog toga je nelogično izlagati ih mesečnim troškovima”, kaže za Biznis.rs predstavnica udruženja „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ Milena Amon.

Kako objašnjava naša sagovornica, na sastanku su ponovili zahtev da se šifra delatnosti 85.5 (ostalo obrazovanje) isključi iz fiskalizacije i podržali zahteve Računovodstvene komore Srbije po pitanju usklađivanja Zakona o fiskalizaciji i Zakona o elektronskim fakturama sa ostalim zakonima, pre svega Zakona o računovodstvu i Zakona o PDV-u, gde postoje određene neusklađenosti.  

“Mislim da smo iskoristili priliku da još jednom pojasnimo naše zahteve, koji su logični i nema razloga da se ne primene u praksi. Smatramo da vreme krize nije vreme za uvođenje novih opterećenja privredi koja je već u problemu, i to je jedan od razloga zahteva za odlaganje”, ističe Amon.

Računi u frizeraju
Foto: Pixabay.com

Ova dva udruženja tražila su i  izbacivanje posrednika iz Zakona o elektronskom fakturisanju i da sistem pređe sa e-uprave na Poresku upravu zbog zaštite podataka o ličnosti.

“Predstavnicima Poreske uprave skrenuli smo pažnju da je loša i ekonomski pogrešna praksa vršiti represiju prema legalno registrovanim privrednim subjektima i da smatramo da PU ne čini dovoljno napora kako bi se suzbilo crno tržište. Akcenat je na neprihvatljivoj kaznenoj regulativi koja se, kršeći princip srazmernosti, koristi da bi se živi biznisi zatvarali na 15/90 dana i visokim kaznama i za najmanje prekršaje, ne uzimajući u obzir suštinu prekršaja i ekonomsku moć privrednog subjekta, dok su istovremeno kazne za neregistrovanu delatnost minorne i nema konkretnih aktivnosti na suzbijanju iste jer previsoki nameti teraju sve više poslova u sivu zonu”, navode u udruženju “Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije”.

Kako napominje Amon, sada sve zavisi od druge strane, odnosno od Ministarstva finansija.

“Ako budu usvojili naše primedbe i rešili ih brzo i efikasno, onda nema problema da sistem počne sa funkcionisanjem u predviđenom roku. Međutim, ako ne mogu da se reše ovi problemi koje smo naveli do tog roka onda je definitivno neophodno pomeriti rokove”, zaključuje naša sagovornica.  

  • Milovan94

    1.2.2022 #1 Author

    Tako I treba

    Odgovori

  • Ivan

    1.2.2022 #2 Author

    Korektno je

    Odgovori

  • MADMAX

    1.2.2022 #3 Author

    Pošteno

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    1.2.2022 #4 Author

    Normalno, imaju pravo.

    Odgovori

  • MADMAX

    1.2.2022 #5 Author

    Pošteno.

    Odgovori

  • MARIJANA

    1.2.2022 #6 Author

    Pametno.

    Odgovori

  • NATI29

    1.2.2022 #7 Author

    Podrzavam ih

    Odgovori

  • MAJA

    1.2.2022 #8 Author

    Pozdravljam ideju

    Odgovori

  • Vockica

    1.2.2022 #9 Author

    Super za ideju, treba ih podržati.

    Odgovori

  • Koča

    1.2.2022 #10 Author

    Da. To je fer.

    Odgovori

  • MARKO7

    1.2.2022 #11 Author

    Mnogo traže..

    Odgovori

  • DANIJELA

    1.2.2022 #12 Author

    Tako i treba.

    Odgovori

  • BOJANA

    2.2.2022 #13 Author

    Super ideja

    Odgovori

  • TIna

    2.2.2022 #14 Author

    Aplikacija treba da se podrazumeva

    Odgovori

  • NINO

    2.2.2022 #15 Author

    Makar to mogu da im obezbede.

    Odgovori

  • BRANA19

    2.2.2022 #16 Author

    Pa dobro , to i nije tako lose…

    Odgovori

  • BOLEK

    2.2.2022 #17 Author

    Posteno

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    2.2.2022 #18 Author

    Ako bude cena koja je sad, pogurace crno trziste sto ce odgovarati klijentima jer ce usluga neoptereceva troskovima biti jeftinija. Manje su kazne kad se radi na crno nego kad si registrovan.

    Odgovori

  • VANJA

    2.2.2022 #19 Author

    I treba da traze. To se im sigurno znaciti!

    Odgovori

  • FRUIT04

    2.2.2022 #20 Author

    Treba I da dobiju ako vec drzava zahteva nova pravila za fiskalizaciju onda treba I da obezbedi pomoc, a ne samo da se nadje nacin za uzimanje para

    Odgovori

  • IRINA

    2.2.2022 #21 Author

    Trebalo bi im izaci u susret zbog ove situacije

    Odgovori

  • Kiza

    2.2.2022 #22 Author

    Drzava je dala pare za novi vid fiskalizacije… a biznis koji ne moze da „trpi“ 1200din mesecno program ne treba ni da postoji…

    Odgovori

  • Predrag

    2.2.2022 #23 Author

    Pa zar ESIR Poreska Uprava RS nije besplatna aplikacija?

    Odgovori

    • Nik

      2.2.2022 #24 Author

      Jedna od (mnogih) gluposti je, da online aplikaciju možeš samo za web trgovinu koristiti. Za maloprodaju MORA esir+lpfr, pa još sert na kartici, ne može fajl.. Posle Fidžija i Malija, Srbija uvodi najnapredniji sistem.. Sve tigrovi..

      Odgovori

  • Vladimir

    2.2.2022 #25 Author

    Programi su oko 2000+pdvx 12 meseci + obavezan internet. Nije mala cifra na godisnjem nivou za neciji hir. A navodno nemas odrzavanje kase a trake za stampace 3 puta skuplje. Matematika je egzakna nauka lako se dodje do zakljucka.

    Odgovori

  • Internet prodaja

    22.3.2022 #26 Author

    Da li ESIR Poreske uprave ima opciju za avansne racune? Iz PU su stigli razliciti odgovori.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...