Nova pravila i rokovi zadaju glavobolje i računovođama i privrednicima

Napomene uz finansijske izveštaje od ove godine obavezne i za mikro pravna lica

Moja firmaPoslovanjePreduzetnikSrbija

20.1.2022 10:56 Autor: Marija Jovanović 12

Napomene uz finansijske izveštaje od ove godine obavezne i za mikro pravna lica Napomene uz finansijske izveštaje od ove godine obavezne i za mikro pravna lica
Zakon o računovodstvu predvideo je nova pravila za finansijske izveštaje koji se dostavljaju za 2021. godinu. Osim skraćenih rokova, izmenjena pravila podrazumevaju i nove... Napomene uz finansijske izveštaje od ove godine obavezne i za mikro pravna lica

Zakon o računovodstvu predvideo je nova pravila za finansijske izveštaje koji se dostavljaju za 2021. godinu.

Osim skraćenih rokova, izmenjena pravila podrazumevaju i nove setove obrazaca koji, za razliku od ranijih, zahtevaju obavezno dostavljanje napomena uz finansijske izveštaje i za mikro pravna lica.

Zbog celokupne epidemiološke situacije, nedostatka kadrova, ali i dodatnih obaveza koje je nametnula online fiskalizacija i elektronsko fakturisanje, Grupacija računovodstvenih poslova Privredne komore Srbije uputila je inicijativu Ministarstvu finansija da se predviđeni rok – 31. mart, pomeri samo za dostavljanje napomena i da se ova dokumenta dostavljaju naknadno.

“Napomene uz finansijske izveštaje ranije su bile obavezne samo za mala, srednja i velika pravna lica, odnosno za one koji su primenjivali međunarodne računovodstvene standarde, a ne za one koji su primenjivali nacionalnu regulativu, takozvani pravilnik za mikro pravna lica. Sada tu obavezu imaju i mikro pravna lica. Moram da napomenem da je to ujedno i najveći broj privrednih subjekata, u odnosu na srednja i velika, koja su u znatno manjem broju”, kaže za Biznis.rs predsednik Grupacije računovodstvenih poslova PKS Aleksandar Vasić.

On napominje da je sve to dodatno opterećenje za pružaoce računovodstvenih usluga, naročito imajući u vidu da su rokovi skraćeni i da je dostavljanje napomena sada predviđeno i za mikro pravna lica.

“Završni računi više se ne predaju 30. juna, već 31. marta. Pored toga, praktično sva pravna lica pored bilansa stanja i bilansa uspeha sada dostavljaju i napomene. Zbog prve primene i skraćenih rokova smatramo da je to preveliko opterećenje u ovom momentu za računovodstvenu struku, a imajući u vidu da same napomene imaju svoju svrhu – da obelodane sve ono što ne postoji u finansijskim izveštajima”, dodaje naš sagovornik.

Na pitanje šta obuhvataju napomene i koji je njihov cilj, Vasić objašnjava da one zapravo dodatno obrazlažu finansijske izveštaje.

“Na primer, pravno lice u finansijskom izveštaju navodi da ima kredite i u kojim iznosima, dok u napomenama dodatno pojašnjava za koje namene su krediti, po kojim kamatnim stopama, koje su garancije date, hipoteka i slično. To je upravo svrha napomena i zato smo podneli inicijativu Ministarstvu finansija da se samo u ovoj godini napravi izuzetak i da se one dostavljaju naknadno, a ne uz same finansijske izveštaje, kako bi se računovođama dalo prostora da pravovremeno postignu sve i da same napomene budu kvalitetne jer služe za eksterne korisnike finansijskih izveštaja”, zaključuje Aleksandar Vasić.

 • MADMAX

  20.1.2022 #1 Author

  A subvencije 10.000eu po radniku?

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  20.1.2022 #2 Author

  veoma korisan tekst, precizno pojašnjenje

  Odgovori

 • GOCA BG

  20.1.2022 #4 Author

  Sve objasnjeno i jasno…

  Odgovori

 • JANA

  20.1.2022 #5 Author

  veliki posao za racunovodje

  Odgovori

  • Anonimni

   10.2.2022 #6 Author

   Svake godine se samo povecava obim posla za knjigovodje i racunovodje!

   Odgovori

 • Ivan

  20.1.2022 #7 Author

  Bravo 😇

  Odgovori

 • TINA

  21.1.2022 #8 Author

  Lepo objasnjeno

  Odgovori

 • BRANA19

  21.1.2022 #9 Author

  Svakako tekst od koristi…

  Odgovori

 • GAGA

  22.1.2022 #10 Author

  I kada ce Ministarstvo finansija odgovoriti?

  Odgovori

 • Milutin Pajović

  27.1.2022 #11 Author

  Neophodno je da knjigovodje-računovođe poput advokata izvrše pritisak na pre svega Ministarstvo finansija da ih prilikom donošenja Zakona u većoj meri ispoštuje. Ali, sudeći po ovoj vesti učinjen je pogrešan korak: izaći pred Ministarstvo ili bilo koga sa netačnom tvrdnjim da su SVI preduzetnici u obavezi da uz Finansijske izveštaje dostave i Napomene, u velikoj meri umanjuje kredibilitet podnosioca zahteva.

  Odgovori

 • Dijana

  28.3.2023 #12 Author

  Napomene je samo retard smislio kao koji nema veze sa životom i nije u tom poslu

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.