Ističe rok za finansijsku podršku države

Za subvencije za fiskalizaciju prijavilo se 123.000 privrednika

AnalizaSrbijaU fokusuVesti

31.1.2022 12:56 Autor: Marija Jovanović 12

Za subvencije za fiskalizaciju prijavilo se 123.000 privrednika Za subvencije za fiskalizaciju prijavilo se 123.000 privrednika
Za subvencije za fiskalizaciju do sada se prijavilo 123.000 privrednika, a s obzirom na to da je danas poslednji rok prijave za finansijsku podršku... Za subvencije za fiskalizaciju prijavilo se 123.000 privrednika

Za subvencije za fiskalizaciju do sada se prijavilo 123.000 privrednika, a s obzirom na to da je danas poslednji rok prijave za finansijsku podršku države za nabavku novih fiskalnih uređaja, očekuje se da broj prijavljenih poreskih obveznika do kraja dana bude znatno veći, rečeno nam je u Poreskoj upravi.  

Sve prijavljene privrednike država subvencioniše sa 100 evra u dinarskoj protivvrednosti za svako prijavljeno prodajno mesto i 100 evra za svaki fiskalni uređaj, dok oni koji nisu u sistemu PDV dobijaju 20 odsto uvećan iznos.

Do isteka roka za implementaciju novog modela fiskalizacije ostalo je 90 dana. Privrednici do 1. maja imaju rok da završe sa ovim procesom, a u Poreskoj upravi napominju da ne treba čekati poslednji momenat jer je mali broj servisera na veliki broj kasa. Kako navode, privrednici kupuju uređaje, ali je problem što ima čak 50.000 kupljenih kasa još uvek nisu instalirane, a pitanje je šta će se dešavati kada veliki trgovinski lanci intenzivno tokom marta i aprila započnu ovaj proces.

U Poreskoj upravi podsećaju da je Zakon o fiskalizaciji donet 2020. godine, da nije na njima da komentarišu da li će rok za prelazak na novi model fiskalizacije biti produžen, ali da je prema njihovom mišljenju, godinu i po dana od donošenja zakona i prelazni period od šest meseci za taj proces dovoljno.  

Iako je poznato da elektronski fiskalni uređaj može da bude kasa, računar, tablet ili mobilni telefon, poreski obveznici često nisu sigurni šta je za njihovo poslovanje najbolje rešenje.

U Poreskoj upravi za Biznis.rs ističu da u skladu sa usvojenim zakonom, podzakonskim aktima i tehničkim uputstvom, poreski obveznici imaju na raspolaganju širok dijapazon mogućih uređaja.

Foto: Freepik.com

“U skladu sa svojim poslovnim potrebama, poreski obveznik se može opredeliti kako za hardverski fiskalni uređaj – kasa, tablet, mobilni telefon, tako i za kombinaciju hardverskih i softverskih komponenti uređaja. Poreski obveznici sa malom frekvencijom računa, koji se opredele za mobilni telefon, laptop ili tablet, moraju da imaju ugrađen softverski procesor fiskalnih računa u skladu sa tehničkim uputstvom, karticu koja predstavlja bezbednosni element, a pored toga običan ili termalni štampač”, objašnjavaju u PU.

Za samo povezivanje sa Poreskom upravom neophodna je pomoć servisera koji mora da instalira softver ili hardver, ili i jedno i drugo.

Na pitanje da li stare kase mogu da se povežu na novi sistem, u Poreskoj upravi odgovaraju da načelno mogu, ali da to moraju da provere sami serviseri ili proizvođači. Za to je neophodna promena softvera, ali sve zavisi od vrste uređaja i zastarelosti postojećeg modela kase.

Ukoliko obveznik nabavi potpuno novi uređaj, u kome se već nalazi softverski procesor, onda mu je neophodna još samo kartica sa bezbednosnim elementom, koja faktički služi za potvrdu identiteta. Sama fiskalna kasa kao uređaj sadrži sve neophodne elemente, poput printera, i na taj način u realnom vremenu moguće je štampati fiskalne račune.

Bezbednosni element sadrži elektronski sertifikat koji služi da reprodukuje digitalni potpis obveznika fiskalizacije prilikom izdavanja svakog fiskalnog računa, kao i da reprodukuje zaštićenu lozinku obveznika prilikom povezivanja sa Sistemom za upravljanje fiskalizacijom (SUF). On je personalizovan za obveznika fiskalizacije, za konkretan poslovni prostor i poslovnu prostoriju.

Na pitanje šta se dešava kada poreski obveznik ostane bez interneta, na koji način izdaje račun, u PU navode da je račune moguće izdavati i kada postoji prekid internet veze.

Naime, obveznik fiskalizacije koji se opredeli za korišćenje elektronskog fiskalnog uređaja koji koristi procesor fiskalnih računa u Sistemu za upravljanje fiskalizacijom (u mreži Poreske uprave) i koji omogućava izdavanje fiskalnih računa isključivo kroz stalnu internet vezu u realnom vremenu, dužan je da u svakom svom poslovnom prostoru i poslovnoj prostoriji obezbedi nesmetan rad i najmanje jedan elektronski fiskalni uređaj koji koristi sopstveni procesor fiskalnih računa (LPFR) i koji omogućava izdavanje fiskalnih računa, čak i u slučaju privremenog ili trajnog prekida internet veze.

U skladu sa usvojenim zakonom, izuzev u slučaju online prodaje, poreski obveznici su u obavezi da imaju lokalni procesor fiskalnih računa koji će beležiti i potpisivati sve obavljene transakcije do momenta ponovnog uspostavljanja internet veze. Na taj način, predviđena je obaveza čuvanja podataka u internoj memoriji elektronskog fiskalnog uređaja do momenta prenosa podataka Poreskoj upravi.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...