Godišnjica Ugovora o Evropskoj uniji

Tri decenije sporazuma iz Mastrihta

EUU fokusuVesti

7.2.2022 15:19 Autor: Vladimir Jokanović 0

Tri decenije sporazuma iz Mastrihta Tri decenije sporazuma iz Mastrihta
Evropska unija obeležava u ponedeljak 7. februara 30. godišnjicu Mastrihtskog ugovora, kojim je dotadašnja ekonomska zajednica prerasla u političko-pravnu uniju. Ugovorom je naloženo uspostavljanje... Tri decenije sporazuma iz Mastrihta

Evropska unija obeležava u ponedeljak 7. februara 30. godišnjicu Mastrihtskog ugovora, kojim je dotadašnja ekonomska zajednica prerasla u političko-pravnu uniju. Ugovorom je naloženo uspostavljanje monetarne unije posredstvom postepenog uvođenja jedinstvene valute.

Ugovor o Evropskoj uniji potpisan je 7. februara 1992. godine u Mastrihtu u Holandiji, podseća Euractiv. Uvođenjem državljanstva EU, proširenjem nadležnosti parlamenta i predviđanjem jedinstvene evropske valute, Unija je demokratizovana i pripremljena za proširenja 1995, 2004, 2007. i 2013. godine.

Ugovor je takođe prepoznao evropske političare kao subjekte koji „doprinose formiranju evropske svesti i izražavanju političke volje građana EU“. Time je omogućeno stvaranje evropskog političkog i građanskog prostora, koji ostaje ključan za jačanje zajedničkih ciljeva i identiteta evropskih građana.

Parlamentarna Alijansa liberala i demokrata za Evropu (ALDE) saopštila je da je Mastrihtski ugovor omogućio stvaranje panevropske političke porodice kakva je danas. „Da bi EU bila snažan igrač na globalnoj sceni, ne smemo popuštati naše fundamentalne vrednosti unutar i izvan Unije. Vlade Mađarske i Poljske sa svojim nepoštovanjem uslova pristupanja EU i stalnim podrivanjem evropskog jedinstva, moraju da osete snagu zajedničkog stava EU“, saopštila je ALDE.

ALDE takođe navodi da mehanizam uslovljavanja koji povezuje dodelu sredstava EU za ekonomski oporavak od pandemije sa poštovanjem vladavine prava EU mora da bude nametnut. Takođe je navedeno da kriza na ukrajinskoj granici podseća da je Evropskoj uniji potrebno više jedinstva.

  • Anna

    8.2.2022 #1 Author

    Jadna Srbija nikad neće ući u EU. Mi se stalno okrećemo na istok i tražimo potporu tamo gde je nikad dobili nismo. I nikako da naučimo lekciju.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...