Nova britanska premijerka najavila državnu podršku

Tras: 150 milijardi funti subvencija za račune za energiju

NovacSvetVesti

8.9.2022 14:41 Autor: Vladimir Jokanović 6

Tras: 150 milijardi funti subvencija za račune za energiju Tras: 150 milijardi funti subvencija za račune za energiju
Nova britanska premijerka Liz Tras (Liz Truss) najavila je paket pomoći u iznosu 150 milijardi funti za zaštitu Velike Britanije od nekontrolisanog rasta cena... Tras: 150 milijardi funti subvencija za račune za energiju

Nova britanska premijerka Liz Tras (Liz Truss) najavila je paket pomoći u iznosu 150 milijardi funti za zaštitu Velike Britanije od nekontrolisanog rasta cena energije. Najavljeni paket predviđa šest meseci pokrića za preduzeća, a dve godine za domaćinstva.

Uz državnu pomoć, vlada je obećala i povećanje domaće proizvodnje nafte i gasa, kao i reformu energetskog tržišta, prenosi Financial Times. Garantovane cene energije ograničiće prosečne godišnje račune domaćinstava na 2.500 funti u naredne dve godine.

Očekivani godišnji iznos za prosečnu potrošnju u domaćinstvima trebalo je da premaši 3.500 funti u oktobru, odnosno 6.000 funti iduće godine. Ranije najavljeni popust na račune za energiju u iznosu od 400 funti i dalje će važiti, dok će „zeleni“ dodatni trošak u iznosu od 150 funti biti privremeno suspendovan, pa se očekuje da će računi domaćinstava ostati na trenutnom nivou od nešto manje od 2.000 funti.

Preduzeća i javni sektor, uključujući škole, trebalo bi da dobiju „ekvivalentnu podršku“, ali u trajanju šest meseci. Tras je navela da će se podrška fokusirati na „ranjive industrije“, a nakon revizije bilo bi odlučeno kojim preduzećima je potrebna dalja pomoć.

„Izuzetni izazovi zahtevaju vanredne mere, kako bi se osiguralo da Velika Britanija više nikada ne bude u ovoj situaciji“, rekla je Tras. Ona je ocenila da je vlada predugo ignorisala potrebu za energetskom bezbednošću, kao i da želi da Velika Britanija do 2040. godine postane neto izvoznik energije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...