Nasleđivanje krune i porodičnog bogatstva

Novi kralj Čarls Treći preuzima imovinu u vrednosti od oko 30 milijardi funti

LifestyleLuksuzNovacSvetVesti

10.9.2022 11:56 Autor: Vladimir Jokanović 28

Novi kralj Čarls Treći preuzima imovinu u vrednosti od oko 30 milijardi funti Novi kralj Čarls Treći preuzima imovinu u vrednosti od oko 30 milijardi funti
Prestolonaslednik sa najdužim stažom u britanskoj istoriji formalno je preuzeo krunu u subotu, kao kralj Čarls Treći. Najstariji sin preminule engleske kraljice Elizabete Druge... Novi kralj Čarls Treći preuzima imovinu u vrednosti od oko 30 milijardi funti

Prestolonaslednik sa najdužim stažom u britanskoj istoriji formalno je preuzeo krunu u subotu, kao kralj Čarls Treći. Najstariji sin preminule engleske kraljice Elizabete Druge više od 70 godina bio je naslednik prestola, od 1952. godine kada je krunisana njegova majka. Čarls je tada imao tri godine.

On je ujedno i najstarija osoba koja je stupila na britanski presto.

Osim krune, Čarls nasleđuje veći deo kraljičinog ličnog bogatstva, koje je procenjeno na oko 430 miliona funti, prema magazinu Forbes. Čarls neće morati da plati 40 odsto poreza na nasleđenu imovinu, što bi bilo više od 170 miliona funti, budući da je kraljevska porodica izuzeta od ove poreske obaveze.

Imanje kraljevske porodice od sada će pripadati kralju Čarlsu Trećem, ali se ne smatra njegovom privatnom svojinom, što znači da ne može da prodaje porodičnu imovinu. Crown Estate, kompanija u vlasništvu porodice poseduje imovinu i nekretnine u vrednosti od oko 30 milijardi funti.

Posedi pod upravom Crown Estate uključuju Bakingemsku palatu, zemljište i imovinu širom Londona i Velike Britanije. Ogromnu kompaniju za upravljanje imovinom krune nadgleda nezavisna organizacija, a ne članovi kraljevske porodice.

Foto: Beta/AP

Pre nego što je postao kralj, Čarls je imao titulu vojvode od Kornvola, što mu je dalo mogućnost da raspolaže imovinom u vrednosti oko 1,1 milijardu funti. Čarls takođe nije imao pravo da prodaje ovu imovinu, ali je od vojvodstva prihodovao više od 20 miliona funti godišnje. Od sada će imovina vojvodstva preći na njegovog najstarijeg sina Vilijama (40), prestolonaslednika, prenosi CBS News.

Novi kralj nasleđuje još nešto. Više od 4,7 miliona papirnih novčanica, kao i kovanica sa likom preminule engleske kraljice Elizabete Druge, biće postepeno povučeno iz opticaja u Velikoj Britaniji i zamenjeno novcem sa likom kralja Čarlsa Trećeg.

Reč je o banknotama ukupne vrednosti 82 milijarde funti, koje štampa Banka Engleske i novčićima u vrednosti oko 29 milijardi funti iz kovnice novca Royal Mint. Novac sa portretima kraljice štampan je i kovan od 1960. godine u više verzija, a ona je bila prvi britanski monarh čiji se lik nalazio na novčanicama.

Foto: Beta/AP

Osim gotovog novca, Velika Britanija treba da obavi zamenu kraljevskih inicijala na hiljadama poštanskih sandučića, kao i na novoizdatim pasošima. Kraljevska kovnica novca saopštila je da novčići sa likom kraljice „ostaju legalno sredstvo plaćanja“, kao i da će njihova proizvodnja nastaviti tokom perioda nacionalne žalosti, prenosi CNN.

Banka Engleske saopštila je da su novčanice sa likom kraljice Elizabete Druge i dalje zakonsko sredstvo plaćanja. Centralna banka takođe je navela da će izložiti planove za zamenu postojećih novčanica kada se završi period nacionalne žalosti. Banka je takođe saopštila da neće povećavati kamatne stope dok traje žalost.

Kraljičin lik nalazi se na nekim novčanicama i kovanicama širom Komonvelta, nekadašnjih britanskih kolonija.

Banka Kanade saopštila je da će novčanica od 20 dolara sa likom kraljice nastaviti da cirkuliše, kao i da ne postoji zakonski propisan period u kojem se ona mora zameniti. Rezervna banka Australije takođe je saopštila da nema planove o povlačenju novčanice od pet dolara sa kraljičinim likom.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...