Desetodnevna žalost zbog smrti kraljice Elizabete Druge

Otkazani štrajkovi i sportske manifestacije u Velikoj Britaniji

SvetVesti

9.9.2022 10:01 Autor: Vladimir Jokanović 7

Otkazani štrajkovi i sportske manifestacije u Velikoj Britaniji Otkazani štrajkovi i sportske manifestacije u Velikoj Britaniji
Smrt kraljice Elizabete Druge promeniće svakodnevni život u Velikoj Britaniji u narednih deset dana do njene sahrane. Hiljade ožalošćenih Britanaca okupilo se ispred Bakingemske... Otkazani štrajkovi i sportske manifestacije u Velikoj Britaniji

Smrt kraljice Elizabete Druge promeniće svakodnevni život u Velikoj Britaniji u narednih deset dana do njene sahrane. Hiljade ožalošćenih Britanaca okupilo se ispred Bakingemske palate u Londonu nakon vesti o smrti kraljice, a na palati je istaknuta državna zastava na pola koplja.

Neki od najavljenih velikih štrajkova otkazani su u petak. Sindikati koji predstavljaju radnike državne Kraljevske pošte i železničko osoblje saopštili su da su „iz poštovanja prema njenoj službi i njenoj porodici“ odlučili da otkažu planirane štrajkove, prenosi BBC.

Zbog smrti kraljice otkazan je štrajk poštanskih radnika zakazan za petak 9. septembra, kao i štrajkovi železničara 15. i 17. septembra. Sindikat mašinovođa takođe je otkazao obustavu rada planiranu za 15. septembar. Udruženja železničara pozdravila su odluku da se štrajkovi otkažu u vreme nacionalne žalosti.

Očekuje se da će kraljica biti sahranjena u Vestminsterskoj crkvi u Londonu za 10 ili 11 dana, a tačan datum potvrdiće Bakingemska palata. Kraljevska palata i vlada trebalo bi da potvrde da li će dan sahrane biti proglašen neradnim. Desetodnevna nacionalna žalost počela je u petak. Za sada nije saopšteno da li će raditi škole.

Foto: Beta/AP

Sportski mečevi najavljeni za petak uglavnom su otkazani, uključujući utakmice engleske druge fudbalske lige i fudbalske lige Severne Irske. Odložene su sve trke konja, kao i takmičenja u golfu. Šesta etapa biciklističke trka Tour of Britain otkazana je, kao i kriket meč Engleske i Južne Afrike.

Otkazane su i javne proslave, kao i ceremonija dodele muzičkih nagrada Mercury, a pozorišne predstave širom zemlje biće igrane, ali će počinjati minutom ćutanja. Komemorativna služba u katedrali Svetog Pavla u Londonu biće održana u petak u prisustvu premijerke Liz Tras (Liz Truss) i ministara.


Kovčeg sa posmrtnim ostacima kraljice Elizabete Druge biće izložen u Edinburgu, jer je ona preminula u Škotskoj. Pokojnica će zatim biti prebačena u London, gde će tokom četiri dana građanima biti dozvoljeno da učestvuju u mimohodu u Vestminsteru.

Državne zastave na vladinim zgradama biće spuštene na pola koplja do jutra nakon kraljičine sahrane. Zastave će privremeno biti podignute na vrh jarbola u subotu kako bi bilo obeleženo proglašenje kraljičinog najstarijeg sina Čarlsa za kralja, a zatim će ponovo biti spuštene. U londonskom Hajd parku biće isplaljeno 96 plotuna u znak broja godina njenog života.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...