Poskupljenje zaduživanja ostrvske vlade zbog inflacije

Rekordna kamata na vladin dug u Velikoj Britaniji

NovacSvetVesti

21.9.2022 15:19 Autor: Vladimir Jokanović 3

Rekordna kamata na vladin dug u Velikoj Britaniji Rekordna kamata na vladin dug u Velikoj Britaniji
Rastuća inflacija dovela je do toga da su troškovi kamata u Velikoj Britaniji na vladin dug dostigli novi rekord u avgustu. Kamate su porasle... Rekordna kamata na vladin dug u Velikoj Britaniji

Rastuća inflacija dovela je do toga da su troškovi kamata u Velikoj Britaniji na vladin dug dostigli novi rekord u avgustu. Kamate su porasle na 8,2 milijarde funti u avgustu, što je za 1,5 milijardi više nego prošle godine i najviše od kada 1997. godine, od kada se vodi evidencija, saopštila je Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS).

Upkos visokim kamatama, britanska vlada sprema se da pozajmi milijarde kako bi pomogla domaćinstvima da plate račune za energiju. Takođe, očekuje se da će vlada u petak predstaviti plan za smanjenje poreza u iznosu od 30 milijardi funti, prenosi BBC.

ONS je saopštio da je državno zaduživanje, razlika između potrošnje i prihoda od poreza, u avgustu iznosila 11,8 milijardi funti. To je 2,6 milijardi funti nego u avgustu 2021. godine, ali 6,5 milijardi funti više nego pre pandemije. To je takođe dvostruko više od prognoze Kancelarije za budžetsku odgovornost, vladinog tela za finansijski nadzor.

Nedavni porast troškova kamata na dug u najvećoj meri je rezultat rastuće inflacije, navodi ONS. To je zato što kamate plaćene na državne obveznice rastu u skladu sa indeksom cena na malo kao merom inflacije, koji je dostigao 12,3 odsto u avgustu.

Britanski ministar finansija Kvasi Kvarteng (Kwasi Kwarteng) branio je odluku vlade da potroši milijarde na pomoć porodicama i preduzećima. On će u petak predložiti takozvani mini budžet za hitne slučajeve, odnosno plan vlade za finansiranje rastućih troškova života.

Analitičari navode da nema razloga za veliku zabrinutost zbog visokog nivoa duga, jer su troškovi pozajmljivanja u Velikoj Britaniji „i dalje prilično niski“ u poređenju sa dugoročnom istorijskim podacima.

  • kaćica

    21.9.2022 #1 Author

    Nismo ni mislili da su male kamate.

    Odgovori

  • Tara

    23.9.2022 #2 Author

    A od koga država pozajmljuje novac pa još ide i kamata hahaha koja obmana. Amerika je prezadužena, Evropa, Engleska… a s druge strane je KO? Neki privatnici 🙂

    Odgovori

  • GOCA BG

    24.9.2022 #3 Author

    Nista neocekivano…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...