Banka Engleske pokušava da umiri finansijsko tržište

Hitan otkup britanskih državnih obveznica za 65 milijardi funti

BankeNovacSvetVesti

29.9.2022 08:43 Autor: Vladimir Jokanović 0

Hitan otkup britanskih državnih obveznica za 65 milijardi funti Hitan otkup britanskih državnih obveznica za 65 milijardi funti
Banka Engleske preduzela je mere za smirivanje tržišta nakon što su neki penzioni fondovi došli u opasnost od kolapsa. Britanska centralna banka najavila je... Hitan otkup britanskih državnih obveznica za 65 milijardi funti

Banka Engleske preduzela je mere za smirivanje tržišta nakon što su neki penzioni fondovi došli u opasnost od kolapsa. Britanska centralna banka najavila je da će otkupiti državne obveznice za 65 milijardi funti, kako bi umirila previranja na finansijskim tržištima koje je pokrenuo prošlonedeljni vladin plan mini budžeta.

Investitori su tražili veći prinos za ulaganje u državne obveznice, zbog čega su neke izgubile polovinu vrednosti, prenosi BBC. Penzioni fondovi koji ulažu u obveznice bili su primorani da počnu da ih prodaju, što je pokrenulo strah od novog pada tržišta.

Banka Engleske saopštila je da je njena odluka o kupovini državnih obveznica „hitnim tempom“ vođena zabrinutošću zbog „materijalnog rizika za finansijsku stabilnost“ Velike Britanije. Vlada pozajmljuje novac za finansiranje svojih planova potrošnje prodajom obveznica investitorima kao što su penzioni fondovi i velike banke.

Nagli kolaps cena tih obveznica primorao je neke penzione fondove da prodaju imovinu, što je dodatno snizilo cene obveznica. Da je taj proces nastavljen, postojao je riziku da bi ti penzioni fondovi mogli da dođu u poziciju da neće moći da izmire svoje dugove, zbog čega je Banka Engleske najavila otkup obveznica da bi to sprečila.

Britanski regulator penzionih fondova pozdravio je najavu Banke Engleske da će uspostaviti uredne uslove kroz privremene kupovine dugoročnih državnh obveznica. Funta je ranije ove nedelje pala na rekordno nizak nivo nakon što je vlada najavila mini budžet i obećala smanjenje poreza za 45 milijardi funti kao deo plana za podsticanje ekonomskog rasta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...