Investitori izbegavaju Ostrvo zbog Brexita

BYD ne razmatra izgradnju fabrike u Velikoj Britaniji

InvesticijeSvetU fokusu

13.3.2023 13:23 Autor: Vladimir Jokanović 0

BYD ne razmatra izgradnju fabrike u Velikoj Britaniji BYD ne razmatra izgradnju fabrike u Velikoj Britaniji
Najveći svetski prodavac električnih i hibridnih automobila, kineska kompanija BYD, neće razmatrati izgradnju svoje prve evropske fabrike u Velikoj Britaniji, zbog negativnih uticaja Brexita.... BYD ne razmatra izgradnju fabrike u Velikoj Britaniji

Najveći svetski prodavac električnih i hibridnih automobila, kineska kompanija BYD, neće razmatrati izgradnju svoje prve evropske fabrike u Velikoj Britaniji, zbog negativnih uticaja Brexita. U BYD od 2008. ulaže i čuveni američki investitor Voren Bafet (Warren Buffett).

Kompanija BYD ima nameru da postane jedan od tri najpopularnija brenda električnih vozila u Evropi do kraja tekuće decenije. Najprodavaniji kineski proizvođač električnih automobila cilja prodaju od oko 800.000 vozila godišnje u Evropi do 2030. godine, prenosi Guardian.

BYD je odustao od izgradnje fabrike u Velikoj Britaniji, a u užem izboru za lokaciju njihove fabrike u Evropi su Nemačka, Francuska, Španija, Poljska i Mađarska. Kompanija je saopštila da želi da investira u stabilnoj zemlji, a da posle Brexita ne razume šta se dogodilo na Ostrvu.

BYD je skraćenica za „Izgradite svoje snove“, a kako je saopštila ova kineska kompanija, Velika Britanija nije čak ni napravila listu 10 najboljih mogućih lokacija za izgradnju fabrike. Kompanija BYD već neko vreme proizvodi autobuse u Mađarskoj.

Kompanija BYD, koja se kotira na berzi u Hong Kongu, počela je da razvija baterije za automobile 1995. godine. Ova kompanija nije prva koja se žalila na probleme izazvane Brexitom, zbog čega je odlučila da ne proširuje svoje poslovne aktivnosti u Velikoj Britaniji.

Izvršni direktor Tesle Ilon Mask (Elon Musk) rekao je 2019. godine da je odluka Londona da napusti EU učinila veoma rizičnim planove njegove kompanije o izgradnji fabrike u Velikoj Britaniji, Tesla je izgradila svoju prvu evropsku fabriku u Nemačkoj, gde je takođe otvorola bazu za istraživanje i razvoj.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...