Još jedna kompanija na udaru kineskih regulatora

Peking odložio izlazak na berzu za BYD Semiconductor

BerzaHi-techInvesticijeLifestyleNovacSvetVesti

23.8.2021 15:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Peking odložio izlazak na berzu za BYD Semiconductor Peking odložio izlazak na berzu za BYD Semiconductor
Plan kineskog proizvođača električnih automobila BYD da proda akcije u svojoj jedinici za proizvodnju kompjuterskih čipova obustavljen je zbog čekanja na regulatorsku istragu advokatske... Peking odložio izlazak na berzu za BYD Semiconductor

Plan kineskog proizvođača električnih automobila BYD da proda akcije u svojoj jedinici za proizvodnju kompjuterskih čipova obustavljen je zbog čekanja na regulatorsku istragu advokatske kancelarije koja je savetovala pomenutu kompaniju.

Plan za izlazak kompanije BYD na berzu u Šenženu podnet je u maju, a obustava izlaska na berzu usledila je zbog šireg pooštravanja regulatornih propisa kineskih vlasti, prenosi BBC. Berza Šenžen saopštila je da je advokatska kancelarija Tian Yuan iz Pekinga, koja zastupa BID, pod istragom.

Advokatska kancelarija je jedna od najvećih u Kini, a rečeno je da je bila savetnik za planiranu javnu ponudu (IPO) za BYD Semiconductor. Cilj kompanije bio je da prikupi ne manje od 309 miliona dolara od prodaje akcija, a da novac uloži u proizvodnju, dok se automobilska industrija bori sa nestašicom računarskih čipova.

Kompanija BYD je najveći kineski proizvođač čipova za mikrokontrolere za vozila. Mikrokontroleri su vitalne komponente modernih automobila, a koriste se za gotovo sve komponente, od sedišta i prozora do upravljača i kočnica. Matična kompanija BYD najveći je kineski proizvođač automobila, čiji je jedan od akcionara legendarni Voren Bafet (Warren Buffett).

BYD Semiconductor se direktno takmiči sa velikim proizvođačima čipova, kao što su nemački Infenion i Rohm Semiconductor iz Japana. BYD je još jedna od kineskih tehnoloških kompanija koja se našla na udaru pooštrenih propisa Pekinga.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...