Najsporiji rast cena od marta 2021. godine

Inflacija u SAD u maju četiri odsto

Svet

13.6.2023 15:33 Autor: Vladimir Jokanović 4

Inflacija u SAD u maju četiri odsto Inflacija u SAD u maju četiri odsto
Inflacija u SAD usporila je u maju na četiri odsto, što je najniži nivo od marta 2021. godine, saopštio je u utorak Biro za... Inflacija u SAD u maju četiri odsto

Inflacija u SAD usporila je u maju na četiri odsto, što je najniži nivo od marta 2021. godine, saopštio je u utorak Biro za statistiku rada. To ide u prilog eventualnoj odluci Feda ove nedelje da prekine višemesečni niz agresivnih povećanja kamatnih stopa.

Indeks potrošačkih cena (CPI), kao i osnovni CPI koji isključuje cene hrane i energije usporili su se na godišnjoj osnovi po četiri odsto. Osnovni CPI porastao je treći mesec zaredom za 0,4 odsto, u skladu sa očekivanjima, prenosi Bloomberg. Ukupni CPI porastao je za 0,1 odsto, zahvaljujući nižim cenama benzina.

Podaci dolaze dan pre nego što Fed treba da donese odluku o tome da li će povećati kamatne stope 11. mesec zaredom ili će pauzirati i nastaviti da procenjuje ekonomske uslove. Fed pomno prati rast osnovnog CPI, koji i dalje brzo raste.


Nekoliko kreatora američke monetarne politike, uključujući predsedavajućeg Feda Džeroma Pauela (Jerome Powell), nagovestilo je da će radije propustiti novo povećanje kamatnih stopa u junu, ali da ne isključuju nastavak povećanja u narednim mesecima.

Tokom poslednjih mesec dana poskupeli su polovni automobili u SAD, ali su opale cene avionskih karata i proizvoda za domaćinstvo. Ne računajući stanovanje i energiju, cene usluga porasle su za 0,2 procenta.

  • SUNCE

    13.6.2023 #1 Author

    Amerika se klacka izmedju inflacije i recesije.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    13.6.2023 #2 Author

    Ne brinem ja za njih,ne osecaju ni priblizno kao mi…

    Odgovori

  • MARA

    14.6.2023 #3 Author

    Samo da ne dodje kod nas

    Odgovori

  • SENSEI

    14.6.2023 #4 Author

    Pitanje je koliko će se to odraziti na domaćem tržištu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...