većina ekonomista predviđa da će ECB još dvaput povećati kamatne stope

Još uvek prisutna opasnost od visoke inflacije u evrozoni

BankeEUNovac

9.5.2023 08:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Još uvek prisutna opasnost od visoke inflacije u evrozoni Još uvek prisutna opasnost od visoke inflacije u evrozoni
Inflacija u zoni evra i dalje ima „veliki zamah“, iako se usporava, kaže glavni ekonomista Evropske centralne banke Filip Lejn (Philip Lane) Rast potrošačkih... Još uvek prisutna opasnost od visoke inflacije u evrozoni

Inflacija u zoni evra i dalje ima „veliki zamah“, iako se usporava, kaže glavni ekonomista Evropske centralne banke Filip Lejn (Philip Lane)

Rast potrošačkih cena je smanjen sa svog dvocifrenog maksimuma, a osnovni pritisci su se smanjili u aprilu po prvi put u poslednjih 10 meseci, što je omogućilo ECB prošle nedelje da uspori tempo povećanja kamatnih stopa.

“I dalje postoji veliki zamah inflacije, ali kasnije ove godine veliki njen deo bi trebalo da se preokrene, delom zbog prestanka delovanja glavnih negativnih efekata, delom zbog monetarne politike“, rekao je Lejn na panelu u Berlinu, preneo je Bloomberg.

Rekao je da „i dalje postoji zamah u prehrambenoj i baznoj inflaciji, koja za ovu godinu ide u suprotnom smeru od pada inflacije u oblasti energetike“.

ECB je saopštila da i dalje vidi „značajne rizike rasta“ inflacije, koji trenutno predviđaju postizanje cilja od dva odsto u drugoj polovini 2025. godine. Većina ekonomista predviđa još dva povećanja kamatne stope ECB od po četvrtine poena, u junu i julu.

Guverner holandske centralne banke Klas Not (Klaas Knot) rekao je u nedelju da se troškovi zaduživanja moraju ukinuti „sve dok se osnovna inflacija ne smanji“. Mnogi evropski donosioci monetarne politike dele slične stavove.

Bloomberg Economics u svom izveštaju piše da bi se rast cena u zoni evra mogao vratiti na ciljanih dva odsto bez previše pritiska na ekonomiju. “Kako se bazna inflacija vraća na silaznu putanju, naša analiza pokazuje da će se povećanje plata umanjiti, ali da će takođe nestati prilike i za kompanije da ostvare ekstra profite“, piše u izveštaju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...