Banke u evrozoni u prvom kvartalu pooštrile propise za odobravanje kredita

Novi izveštaj ECB pokazao da se i firme i građani nerado zadužuju

BankeBiznis

3.5.2023 08:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Novi izveštaj ECB pokazao da se i firme i građani nerado zadužuju Novi izveštaj ECB pokazao da se i firme i građani nerado zadužuju
Banke u evrozoni uvode sve strožije uslove za odobravanje kredita, a firme i domaćinstva se sve manje zadužuju kod banaka, zaključak je istraživanja Evropske... Novi izveštaj ECB pokazao da se i firme i građani nerado zadužuju

Banke u evrozoni uvode sve strožije uslove za odobravanje kredita, a firme i domaćinstva se sve manje zadužuju kod banaka, zaključak je istraživanja Evropske centralne banke (ECB).

Prema rezultatima aprilskog istraživanja ECB o zajmovima banaka u evrozoni (BLS), banke u evrozoni su u prvom kvartalu uvele znatno strožije interne propise za odobravanje kredita, prenosi Blic pozivajući se na Tanjug.

Uslovi odobravanja kredita za firme i kupovinu nekretnine su strožiji nego što su same banke očekivale u prethodnom kvartalu, navodi se u izveštaju ECB.

Više od četvrtine anketiranih banka (27 odsto), saopštilo je da je pooštrilo uslove pozajmice za firme, njih 19 procenata teže odobrava kredite za kupovinu nekretnine, dok je 10 odsto banaka uvelo dodatne prepreke za potrošačke i druge kredite vezane za domaćinstva.

Sa druge strane, kompanije i domaćinstva se sve manje zadužuju kod banaka zbog visokih kamatnih stopa i drugih faktora.

Interesovanje firmi za zaduživanje kod banaka je u strmoglavom padu, značajno je smanjeno interesovanje za kredit za kupovinu nekretnine, a manje je i interesovanje za potrošačke kredite.

Anketa o bankarskim kreditima (BLS) sprovodi se četiri puta godišnje, a kreirao je centralni bankarski sistem evrozone Eurosystem, kako bi bolje razumeo ponašanje banaka u zoni evra prilikom odobravanja kredita.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.