Američka centralna banka u borbi protiv inflacije

Fed povisio kamatne stope za 0,25 odsto

BankeBerzaSvet

26.7.2023 20:41 Autor: Vladimir Jokanović 1

Fed povisio kamatne stope za 0,25 odsto Fed povisio kamatne stope za 0,25 odsto
Uprkos nedavnom smanjenju inflacije, američke Federalne rezerve podigle su u sredu svoju ključnu kamatnu stopu za 0,25 odsto i nagovestile da je izgledno još... Fed povisio kamatne stope za 0,25 odsto

Uprkos nedavnom smanjenju inflacije, američke Federalne rezerve podigle su u sredu svoju ključnu kamatnu stopu za 0,25 odsto i nagovestile da je izgledno još jedno povećanje kamatne stope u narednim mesecima, zahvaljujući solidnoj ekonomiji.

Odluka o povećanju kamatne stope nakon dvodnevnog sastanka Federalnog komiteta za otvoreno tržište (FOMC) bila je očekivana, a posle najnovijeg povećanja referentne kamatne stope nalaze se u rasponu od 5,25 do 5,50 odsto, što je najviše u 22 godine.

U saopštenju posle sastanka, Fed je ponovio da će „određivanje obima dodatnog učvršćivanja politike (povećanja kamatnih stopa) biti odgovarajuće za smanjenje inflacije na ciljanih dva odsto“. Dalje postupanje Feda zavisiće od inflacije, kao i od ekonomske i finansijske situacije u zemlji.

Analitičari, koji su dobro predvideli da će Fed na sastanku u julu podići kamatne stope za 25 baznih poena, očekuju da će naredno povećanje uslediti u septembru ili novembru.

Centralna banka navela je u svom saopštenju da se ekonomska aktivnost širi „umerenim“ tempom, dok je u ranijim izjavama navodila da je reč o „skromnom“ rastu.

„Inflacija je donekle usporila, ali proces vraćanja na dva odsto nije ni blizu kraja“, rekao je predsednik Feda Džerom Pauel (Jerome Powell) na konferenciji za novinare nakon donošenja odluke.

On je dodao da su dodatna podizanja moguća, ali da je moguće i da će septembarsko zasedanje centralne banke doneti drugu pauzu u ciklusu. „Junski podaci o inflaciji su bili dobra vest, ali je to i dalje samo jedan izveštaj“, rekao je Pauel.

Najnovije povećanje kamatne stope Feda znači poskupljenje troškova pozajmljivanja za potrošače i preduzeća, nakon pauze u povećavanju kamatnih stopa u junu. Inflacija u junu bila je tri odsto. Amerikanci koji štede novac u bankama konačno imaju veće prinose posle godina nultih kamata.

I profesor Beogradske bankarske akademije Branko Živanović najavio je u razgovoru za Biznis.rs da neće biti iznenađenje ukoliko Fed ovog puta podigne referentnu kamatnu stopu kao deo strategije potpunog obračuna s inflacijom.

„Istina je da je inflatorni trend prelomljen, a prilike u bankarskom sektoru SAD bar privremeno stabilizovane zahvaljujući intervencijama Feda, Federalne agencije za osiguranje depozita kao i, u dobroj meri, JP Morgan Chase banke. Tako Federalne rezerve više nisu u nuždi da krote inflaciju i dokazuju javnosti da vode politiku nulte tolerancije prema bankama čiji menadžment je upravljanjem sredstvima banku gurnuo u kamatni hazard“, ocenio je Živanović i dodao da – iako je Fed time sebi otvorio prostor za predah, prvi čovek te ključne institucije Džerom Pauel (Jerome Powell) upozorava da je njihov posao daleko od završenog.

„Pauel takođe napominje da će vraćanje inflacije na nivo od dva odsto podrazumevati dug i neizvestan put i visoke kamatne stope, što podizanje reperne stope čini verovatnijom“, naglasio je Živanović.

  • SHALIMAR

    28.7.2023 #1 Author

    Na ovaj nacin pokusavaju da odrze inflaciju…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...