najveća rast cena u poslednje dve decenije

Poljska smanjuje PDV na benzin, gas i struju zbog inflacije

SrbijaU fokusuVesti

25.11.2021 16:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Poljska smanjuje PDV na benzin, gas i struju zbog inflacije Poljska smanjuje PDV na benzin, gas i struju zbog inflacije
Poljska će smanjiti poreze na benzin, gas i struju i obezbediti novčanu pomoć domaćinstvima u okviru programa vrednog do 10 milijardi zlota (2,4 milijarde... Poljska smanjuje PDV na benzin, gas i struju zbog inflacije

Poljska će smanjiti poreze na benzin, gas i struju i obezbediti novčanu pomoć domaćinstvima u okviru programa vrednog do 10 milijardi zlota (2,4 milijarde dolara), koji je osmišljen da pomogne Poljacima da se izbore sa visokom inflacijom, izjavio je premijer Mateuš Moravjecki (Mateusz Morawiecki).

Kako je naveo Moravjecki na konferenciji za novinare, Vlada Poljske radi na zaštiti građana i ublažavanju od ovog rasta inflacije, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Porez na benzin će biti smanjen na minimum koji dozvoljava Evropska unija (EU), na pet meseci počev od 20. decembra, dodao je on.

Porez na dodatu vrednost (PDV) na gas biće od januara do marta spušten na osam odsto sa sadašnjih 23 odsto, a PDV na električnu energiju će u prva tri meseca 2022. godine iznositi pet odsto umesto 23 odsto.

Pored toga, domaćinstva će dobiti finansijsku podršku u vidu gotovinskih uplata čiji će iznosi zavisiti od prihoda i koje će biti realizovane u dve rate tokom 2022. godine.

Inflacija u Poljskoj je dostigla nivoe kakvi se ne pamte u poslednje dve decenije, te je opteretila budžete domaćinstava. To je zadalo glavobolju vladi, koja se ponosi rezultatima rasta potrošačke snage prosečnog Poljaka postignutim kroz izdašne socijalne beneficije i povećavanjem minimalne plate.

Vlade u celoj Evropi i šire suočavaju se sa sličnim inflatornim pritiscima zbog rasta globalnih cena energije i poremećaja u lancima snabdevanja izazvanim pandemijom korona virusa i merama ograničenja usmerenim na suzbijanje širenja zaraze.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...