Rusija nalazi kupce u Aziji

Tržišta nafte i ove nedelje beleže blagi pad cena

SvetVesti

11.4.2022 10:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Tržišta nafte i ove nedelje beleže blagi pad cena Tržišta nafte i ove nedelje beleže blagi pad cena
Nafta je na svetskim tržištima pojeftinila i prošle nedelje, jer su, nakon Sjedinjenih Američkih Država, i ostale članice Međunarodne agencije za energiju (IEA) najavile... Tržišta nafte i ove nedelje beleže blagi pad cena

Nafta je na svetskim tržištima pojeftinila i prošle nedelje, jer su, nakon Sjedinjenih Američkih Država, i ostale članice Međunarodne agencije za energiju (IEA) najavile prodaju tog energenta iz strateških rezervi kako bi povećale ponudu i spustile cene.

Cena barela na londonskom tržištu pala je prošle sedmice 1,5 odsto na 102,78 dolara po barelu, dok je na američkom barel pojeftinio jedan odsto, na 98,26 dolara, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Trenutno, cena referentne Brent sirove nafte kreće se oko 101,6 dolara po barelu, dok je vrednost WTI nafte 96,86 dolara.

Cene padaju drugu nedelju zaredom zahvaljujući objavi da će članice IEA prodati 120 miliona barela nafte iz strateških rezervi u narednih šest meseci.

Sjedinjene Američke Države, koje su ranije najavile prodaju iz rezervi, plasiraće na tržište u sklopu IEA inicijative 60 miliona barela i još 120 miliona zasebno.

Najveći svetski potrošači nafte intervenišu jer su od početka sukoba u Ukrajini krajem februara cene nafte su prilično porasle, što dodatno podstiče već visoku globalnu inflaciju.

Upravo zbog toga, već neko vreme se očekuje da će centralne banke na agresivno zaoštriti monetarne politike, čime bi došlo do usporavanja oporavka svetske privrede.

Ruska proizvodnja nafte i gasa pala je u prvih šest dana aprila sa prosečnih 11,01 miliona, koliko je imala u martu, na 10,52 miliona barela dnevno.

I dok je zapadni kupci zbog sankcija zaobilaze, Rusija je prodaju svoje nafte preusmerila ka Aziji.

Analitičari iz ANZ Research upozoravaju da bi nafta iz rezervi mogla odvratiti proizvođače, uključujući Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEC) i američke kompanije koje naftu proizvode iz škriljca, od ubrzanog povećanja proizvodnje, čak i uz cenu od oko 100 dolara po barelu.

Zatezanje cena dodatno je podstakla i zabrinutost vezana za potražnju, nakon što su u Šangaju produžene mere izolacije kako bi se suzbilo širenje korona virusa.

Nakon što su u prošloj godini porasle više od 50 odsto, zahvaljujući oporavku svjetske ekonomije od korona krize, od početka ove godine cene nafte beleže skok od oko 30 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...