EU traži nove načine da uveze energente

Uvoz izraelskog gasa iz Egipta kao jedno od potencijalnih rešenja za Evropu

EUU fokusuVesti

11.4.2022 09:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Uvoz izraelskog gasa iz Egipta kao jedno od potencijalnih rešenja za Evropu Uvoz izraelskog gasa iz Egipta kao jedno od potencijalnih rešenja za Evropu
Dok traga za alternativnim načinima uvoza ruskog gasa i nafte, Evropska unija bi mogla postaviti ambicioznije ciljeve kada je u pitanju prelazak na upotrebu... Uvoz izraelskog gasa iz Egipta kao jedno od potencijalnih rešenja za Evropu

Dok traga za alternativnim načinima uvoza ruskog gasa i nafte, Evropska unija bi mogla postaviti ambicioznije ciljeve kada je u pitanju prelazak na upotrebu održive energije, saopštio je šef sektora za klimatsku politiku pri EU Frans Timermans (Frans Timmermans).

Evropske države članice dogovorile su se da kolektivno smanje emisije gasova staklene bašte za 55 odsto nivoa iz 1990. do 2030. godine. To je još jedan korak ka ostvarivanju cilja da do 2050. godine emisije budu svedene na nulu, piše Reuters.

Posmatrajući rusko-ukrajinski sukob, Evropska komisija je predložila da se uvoz ruskog gasa ove godine smanji za dve trećine, a trenutno su u izradi nacrti planova da se isti u potpunosti ukine do 2027. godine.

Komisija će u maju predstaviti plan o obnovi kapaciteta (“Repower EU”) u kome će biti predložena rešenja za prestanak korišćenja ruskih fosilnih goriva.

Kako je Timermans izjavio u toku zvanične posete Kairu, u narednih nekoliko nedelja radiće se na inicijativi za obnovu energetskih kapaciteta EU i, u okviru toga, energetskoj tranziciji, pa je u tom smislu moguće da će neki ciljevi biti revidirani.

Takva revizija bi značila veći procenat upotrebe održive energije do 2030. godine, rekao je Timermans, ne otkrivajući cifre vezane za potencijalne ciljeve.

U okviru postojećih planova EU bi, do 2030. godine, trebalo da poveća svoje učešće u upotrebi obnovljive energije do 40 odsto.

Egipat, u kome će u novembru biti održana konferencija o klimi COP27 i koji izvozi izraelski prirodni tečni gas (LNG) iz svojih terminala na mediteranskoj obali, mogao bi pomoći EU da proširi listu uvoznika kada je ovaj energent u pitanju.

“Ukoliko bismo mogli da dovedemo drugi LNG u region — videćemo koje količine će biti dostupne iz Izraela — ovo bi mogao biti dobar pristup”, rekao je Timermans, dodajući da nudi priliku za dugoročnu saradnju koja počinje s gasom, ali se lako može proširiti i na druge energente, posebno hidrogen.

  • MIROSLAV

    11.4.2022 #1 Author

    Ako bi se sada u ovim kriznim momentima Evropa oslanjala na Izraelce i Egipat, regiju gde kriza vlada dugi niz godina, umesto na stabilne regione kao što su Rusija, Kina, Indija… To bi samo potvrdilo da su ovo poslednj izdasaji Zapada i njihove ekonomije pred kompletan kolaps.

    Odgovori

  • Bella

    11.4.2022 #2 Author

    Uvek se nadje resenje.

    Odgovori

  • GOCA BG

    11.4.2022 #3 Author

    Sve su ovo nagadjanja,nista bez Rusije…

    Odgovori

  • MAJALG

    17.4.2022 #4 Author

    Sve su ovo brzuspesni pokusaji, niko od njih nema te kapacitete da zadovolji ogromna trzista kao sto ima Rusija.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...