Traži se rešenje za energetsku krizu u Evropi

Nemačka bi mogla da nacionalizuje delove ruskih naftnih i gasnih kompanija

BiznisEUInfrastrukturaInvesticijePoslovanje

5.4.2022 10:11 Autor: Stanislav Stanišić 7

Nemačka bi mogla da nacionalizuje delove ruskih naftnih i gasnih kompanija Nemačka bi mogla da nacionalizuje delove ruskih naftnih i gasnih kompanija
Nemačka razmatra ideju o nacionalizaciji postrojenja u Nemačkoj ruskih naftnih i gasnih giganata Rosnjefta (Rosneft) i Gasproma (Gazprom) zbog zabrinutosti da bi kompanije koje... Nemačka bi mogla da nacionalizuje delove ruskih naftnih i gasnih kompanija

Nemačka razmatra ideju o nacionalizaciji postrojenja u Nemačkoj ruskih naftnih i gasnih giganata Rosnjefta (Rosneft) i Gasproma (Gazprom) zbog zabrinutosti da bi kompanije koje su sistemski važne za nemačko energetsko tržište mogle zapasti u finansijske probleme, objavio je ove nedelje nemački poslovni dnevnik Handelsblat (Handelsblatt), citirajući izvore iz nemačke vlade.

Kako za Biznis.rs navodi šef katedre za „Industrijsko inženjerstvo u eksploataciji nafte i gasa“ na Tehničkom fakultetu Mihailo Pupin u Zrenjaninu profesor Radoslav Mićić, nemačko ministarstvo privrede sada razmatra ove drastične korake u svetlu značaja nemačkih filijala obe kompanije za nemačko energetsko tržište.

„U razgovore o potencijalnoj nacionalizaciji nemačkih postrojenja Rosnjefta i Gasproma uključen je i kancelar Olaf Šolc. Nemačka strahuje od nestašice snabdevanja energijom ako te dve kompanije naiđu na poteškoće ili postanu tehnički nesolventne, jer banke izbegavaju da finansiraju firme povezane sa Rusijom“, ističe Mićić.

Gazprom Germania, sa sedištem u Berlinu, upravlja velikim skladištima gasa, dok je Rosneft Deutschland ključni igrač na nemačkom tržištu snabdevanja i distribucije benzina, dizela i kerozina.

„Ranije prošle nedelje Nemačka se pripremala za potencijalni prekid isporuke prirodnog gasa iz Rusije i aktivirala je plan za vanredne situacije u sredu, pre roka u četvrtak koji je ruski predsednik Vladimir Putin naredio za plaćanje gasa za rublje. Nemačka je pokrenula plan za vanredne situacije u slučaju prekida snabdevanja iz Rusije. Plan bi mogao da predviđa racionalizaciju snabdevanja gasom“, objašnjava Mićić.

Putin je postavio rok vladi, Gazpromu i centralnoj banci Rusije da naprave aranžmane za plaćanja u rubljama iz takozvanih „neprijateljskih“ zemalja.

Nemačke kompanije su prošle nedelje već pozvale saveznu vladu da stvori sistem za rano upozoravanje na potencijalni pad snabdevanja gasom, uz napomenu da postoje „ozbiljne indikacije da će se situacija sa snabdevanjem gasom pogoršati“.

Evropa i Nemačka nastavile su da dobijaju ruski prirodni gas gasovodima u petak, čak i nakon što je Putin zapretio evropskim zemljama da će Moskva prekinuti dotok gasa ukoliko kupci ne ispune ruski zahtev da se gasom trguje samo za rublje.

  • IVAN

    5.4.2022 #1 Author

    Samo napred

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    5.4.2022 #2 Author

    ogroman novac je u igri a svako sebično gleda samo sebe kao i uvek ispaštaju obični građani plaćaju više cene

    Odgovori

  • STRAHINJA

    5.4.2022 #3 Author

    Kako li ce SAD odreagovati na ovo , ostaje da vidimo…

    Odgovori

  • SNEZANA

    5.4.2022 #4 Author

    Boga mi ce biti gusto

    Odgovori

  • Milovan94

    5.4.2022 #5 Author

    Opasni su Nemci, znaju šta rade.

    Odgovori

  • GOCA BG

    9.4.2022 #6 Author

    Uvek ispastaju gradjani…

    Odgovori

  • MAJALG

    10.4.2022 #7 Author

    Mislim da nece smeti to da urade, samo bi pogorsali situaciju.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...