JP Morgan procenjuje da će vrednost barela u drugoj polovini godine biti 101 dolar

Cene nafte blago porasle

SvetVesti

4.4.2022 11:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Cene nafte blago porasle Cene nafte blago porasle
Cene nafte na svetskim tržištima su prošle nedelje oštro pale, nakon što je američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) najavio prodaju rekordnih 180 miliona... Cene nafte blago porasle

Cene nafte na svetskim tržištima su prošle nedelje oštro pale, nakon što je američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) najavio prodaju rekordnih 180 miliona barela iz strateških rezervi, međutim, početkom ove nedelje beleže blagi rast.

Cena referentne Brent nafte trenutno iznosi 105,11 dolara po barelu. Vrednost WTI nafte takođe beleži blagi rast u odnosu prošlonedeljnih 99,27 dolara, pa je sada cena po barelu 100,2 dolar.

Snažan rast cena nafte beleži se od početka sukoba između Rusije i Ukrajine, te podstiče globalni rast inflacije. Takva situacija bi mogla navesti centralne banke na agresivno zaoštravanje monetarne politike i dalje usporiti oporavak svetske privrede, prenosi agencija Mina.

Članice Međunarodne agencije za energiju (IEA) u petak su najavile plasman nafte iz strateških rezervi, ali još se nisu dogovorile o količinama. O tome će odlučiti u nedeljama koje dolaze.

Analitičari iz investicione kompanije JP Morgan su u osvrtu na situaciju na tržištu naveli da zadržavaju svoje procene prosečne cene barela u drugom tromesečju na 114 dolara i 101 dolar u drugoj polovini godine.

Nakon što su u prošloj godini porasle više od 50 odsto, zahvaljujući oporavku svetske privrede od korona krize, od početka ove godine cene nafte su skočile više od 30 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...