Posle najave o zaustavljanju snabdevanja sirovom naftom

Ako se Evropa odrekne ruske nafte doći će do prekida naftovoda Janaf, ali goriva će biti na pumpama

AutomobiliBiznisInfrastrukturaVesti

31.3.2022 13:31 Autor: Stanislav Stanišić 11

Ako se Evropa odrekne ruske nafte doći će do prekida naftovoda Janaf, ali goriva će biti na pumpama Ako se Evropa odrekne ruske nafte doći će do prekida naftovoda Janaf, ali goriva će biti na pumpama
„Ako se Evropa odluči da obustavi nabavku ruske nafte, uslediće najavljeni prekid transporta kroz naftovod Janaf. Smatram da su minimalne šanse da se to... Ako se Evropa odrekne ruske nafte doći će do prekida naftovoda Janaf, ali goriva će biti na pumpama

„Ako se Evropa odluči da obustavi nabavku ruske nafte, uslediće najavljeni prekid transporta kroz naftovod Janaf. Smatram da su minimalne šanse da se to desi u skorašnjem periodu, jer je pritisak u Evropi od strane potrošača da se tržište stabilizuje“, kaže za Biznis.rs viši savetnik za energetiku u Privrednoj komori Srbije Ljubinko Savić.

On podseća da je problem sa Janafom nastao od njihove objave da je moguće da zatvore naftovod kojim se snabdeva NIS (Naftna industrija Srbije). Kako je tada saopšteno, „transport sirove nafte Jadranskim naftovodom za Naftnu industriju Srbije, koja snabdeva oko 90 odsto tržišta naftnim derivatima, biće zaustavljen 15. maja, kako je i predviđeno sankcijama Evropske unije prema ruskim kompanijama“.

„Postavlja se pitanje da li su samostalno tumačili uredbu Evropske komisije ili su razlozi neke druge prirode, kao vid pritiska na našu zemlju. Jednostavno, Janaf je u monopolskom položaju samim saznanjem da se NIS snabdeva isključivo iz tog naftovoda, što je najjeftiniji i najbezbedniji način transporta sirove nafte“, ocenjuje Savić.

On opisuje da nafta koja se kupuje na Mediteranu do Omišlja u Hrvatskoj dolazi tankerima i da je samo jedan deo od oko 20 odsto naših potreba bio iz ruskih izvora. Poreklo nafte koja se doprema je iz različitih svetskih nalazišta, od Severnog mora do Bliskog istoka.

„Ni po ovoj logici ne vidim zašto bi sada Evropa pritiskala Srbiju da se ne isporučuje sirova nafta. Treba dodati da NIS nije samo ruska kompanija i da pokriva potrebe ne samo Srbije već celog Balkana“, prenosi Savić.

Uvoz motornih goriva nije problem

Ako do prekida snabdevanja ipak dođe građani ne bi trebalo da budu zabrinuti, jer uvoz motornih goriva ostalih naftnih kompanija koje posluju u Srbiji i sada funkcioniše, sa izvesnom perspektivom u budućnosti.

„U Srbiji imamo nekoliko firmi iz evropskih zemalja koje posluju van sistema NIS-a, kao što su OMV, Mol, Helenic petroleum, Petrol. Oni kroz svoje nabavne kanale i danas uvoze derivate. To su planirani redovni uvozi, a ako bude bilo potrebe napraviće se vanredne porudžbine za naredni period. Motorno gorivo neće biti problem i njega će biti na našem tržištu“, kategoričan je Savić.

BENZINSKA PUMPA
foto: Rawpixel

On dodaje da Srbija ima obezbeđene rezerve u derivatima koji su dovoljni za propisani vremenski period. Podseća da je Vlada Srbije još 2019. donela Uredbu kojom je definisala kako se postupa u kriznim situacijama kroz krizni plan.

„Alternativa Janafu su i domaća nalazišta iz kojih proizvodimo 25 odsto naše potrošnje. Takođe, dopremanje rečnim brodovima i železnicom. Uz primenu kriznog plana ćemo funkcionisati, ali otežano“, smatra Savić.

Očekujem da gorivo na pumpama pojeftini za nekoliko dinara

„Moja je procena da cena nafte ima tendenciju pada na svetskoj berzi i po toj logici bi u petak trebalo da imamo blago pojeftinjenje goriva od nekoliko dinara po litru“, ocenjuje Savić.

Prema poslednjem utvrđivanju cena, koje se formiraju petkom, maksimalna cena evrodizela na pumpama u Srbiji je 198 dinara, a bezolovnog benzina 176,05.

Uredba o kontrolisanoj ceni na pumpama ističe 11. aprila i naš sagovornik nema dilemu da će, ukoliko situacija tako bude nalagala, država i dalje kontrolisati kretanje na tržištu.

„Situacija je kompleksna i ukoliko se nastavi Srbija, kao i ostale zemlje, primeniće mehanizme da bi zaštitila sopstveno tržište i potrošače. Tako će sigurno ostati još neko vreme, sve dok ne bude naznake da se situacija smiruje“, zaključuje Savić.

  • Milovan94

    31.3.2022 #1 Author

    Teško nama, dobro nam se ne piše!!!

    Odgovori

  • TATJANA

    31.3.2022 #2 Author

    I bice dalekosezne posledice sigurno

    Odgovori

  • SNEZANA

    31.3.2022 #3 Author

    Znaci crno nam se pise…

    Odgovori

  • Mike

    31.3.2022 #4 Author

    I biće najjeftinije u regionu zbog mira i stabilnosti 🤣🤣

    Odgovori

  • TASIJA27

    31.3.2022 #5 Author

    Biće goriva, 250 dinara po litru

    Odgovori

  • GOCA BG

    31.3.2022 #6 Author

    Sta ce biti videcemo posle 11 aprila..

    Odgovori

  • DANIJELA

    31.3.2022 #7 Author

    Goriva ce biti na pumpama ali po kojoj ceni?

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    31.3.2022 #8 Author

    Pritisak u Evropi od strane potrošača da se tržište stabilizuje je preveliki, previše zavise od ruskog gasa.

    Odgovori

  • MARA

    1.4.2022 #9 Author

    … Ali za nas će se naći rešenje 😊

    Odgovori

  • IRINA

    1.4.2022 #10 Author

    Bitno zbog naše zemlje

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    1.4.2022 #11 Author

    biće goriva samo po znatno višim cenama dok god se ne smiri situacija na tržištu cene će rasti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...