godinama se vodi politika izrazito niske referentne kamatne stope

Nemačke banke: ECB da obuzda inflaciju

BankeEUNovacU fokusuVesti

4.4.2022 14:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Nemačke banke: ECB da obuzda inflaciju Nemačke banke: ECB da obuzda inflaciju
Predsednik udruženja nemačkih banaka (Bankenverband) Kristijan Zeving (Christian Sewing) izjavio je da Evropska centralna banka (ECB) što pre treba da reaguje na sve veću... Nemačke banke: ECB da obuzda inflaciju

Predsednik udruženja nemačkih banaka (Bankenverband) Kristijan Zeving (Christian Sewing) izjavio je da Evropska centralna banka (ECB) što pre treba da reaguje na sve veću inflaciju jer, kako je rekao, svakim mesecom raste opasnost da se visoka inflacija ustali.

Glavni cilj ECB su stabilne cene u evrozoni, uz inflaciju od dva odsto. Međutim, u 19 zemalja Evropske unije koje kao valutu imaju evro, inflacija je u martu skočila na rekordnih 7,5 odsto, prenosi agencija DPA.

„Uz sve neizvesnosti, mnogo toga kazuje da ECB treba brzo da prestane sa neto kupovinom obveznica i pošalje prvi signal kamatnom stopom,“ rekao je Zeving u video poruci.

„Visoka inflacija je na duže staze pogubna za stabilnost naše privrede. I to ne samo zato što gubitak vrednosti novca čini podjednako nespokojnim i preduzeća i potrošače. Radi se i o tome da politika jeftinog novca godinama ide ruku pod ruku sa štetnim efektima raspodele,“ rekao je Zeving, prenosi agencija DPA.

On je objasnio da teret najviše snose ljudi sa manjim primanjima.

Zeving je upozorio da sa svakim mesecom raste opasnost da se visoka inflacija ukoreni.

„Zato mogu samo da ukažem na opasnost da nastavimo sa politikom jeftinog novca, pa da se ti efekti raspodele sa svim svojim socijalnim posledicama dodatno pojačaju“, rekao je on, prenosi agencija DPA.

Inače, ECB već godinama vodi politiku izrazito niske referentne kamatne stope. Poslovne banke trenutno plaćaju kamatu od 0,5 odsto ako svoj novac deponuju kod monetarne banke. Referentna kamatna stopa je u zoni evra na rekordnom minimum od nula odsto. Savet ECB treba 14. aprila da održi naredni sastanak posvećen monetarnoj politici.

  • SANJA

    4.4.2022 #1 Author

    Trebaju da nadju resenje pod hitno,kriza je u toku

    Odgovori

  • Zoran

    5.4.2022 #3 Author

    Ma samo nek stampaju i dele eure da sto pre uruse ceo monetarni sistem i izazovu gradjanske ratove zbog nestasice hrane.
    To bi u punom svetlu licilo na njih.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...