Najbrži rast cena od nastanka monetarne unije

Ubrzavanje inflacije u evrozoni

EUNovacVesti

1.4.2022 14:18 Autor: Vladimir Jokanović 8

Ubrzavanje inflacije u evrozoni Ubrzavanje inflacije u evrozoni
Inflacija u evrozoni dostigla je u martu najviši nivo od postojanja zajedničke evropske valute, što je rezultat kombinacije labave monetarne politike, ograničenja u lancu... Ubrzavanje inflacije u evrozoni

Inflacija u evrozoni dostigla je u martu najviši nivo od postojanja zajedničke evropske valute, što je rezultat kombinacije labave monetarne politike, ograničenja u lancu snabdevanja i naglog porasta cena energenata, pokazuju preliminarni podaci Eurostata.

Indeks potrošačkih cena porastao je za 7,5 odsto na godišnjem nivou, sa 5,9 odsto. Očekivanja ekonomista bila su da će godišnja stopa inflacije u martu biti 6,6 odsto, prenosi Investing. Rast osnovnih cena, koje isključuju nestabilne elemente kao što su gorivo i energija iznosio je u martu tri procenta u odnosu na februar.

Indeks menadžera nabavke IHS Markita za proizvođače iz evrozone pao je na 56,6, što je najniži nivo u poslednjih više od godinu dana, a takođe je slabiji od prognoziranog. Reč je o prvim podacima koji uključuju vremenski okvir rata u Ukrajini.


Očekuje se da će ovi podaci povećati pritisak na Evropsku centralnu banku (ECB) da pooštri monetarnu politiku ranije nego što je planirano. Kamatna stopa ECB i dalje je na -0,5 odsto, a plan je da ona bude podignuta nakon ukidanja programa otkupa obveznica, odnosno na leto.

Izvor: ECB@FT

Podaci Eurostata pokazuju da je ubrzavanje inflacije pre svega posledica rasta cena energenata i hrane zbog rata u Ukrajini, navodi Politico. Cene energije porasle su u martu za 44,7 odsto na godišnjem nivou u odnosu na 32 procenta u februaru.

Kada je reč o najvećim državama članicama evrozone, inflacija u Nemačkoj porasla je na 7,6 odsto, u Francuskoj 5,1 odsto, u Italiji 7,0, a u Španiji 9,8 procenata. Najviša inflacija zabeležena je u Litvaniji, 15,6 odsto, a najniža na Malti, 4,6 procenata.

Relevantni pokazatelji ukazuju na dalje ubrzanje rasta cena u narednim mesecima. Indikator Evropske komisije o ekonomskom raspoloženju nagovestio je da su očekivanja rasta cena u naredna tri meseca bez presedana u svim anketiranim poslovnim sektorima.

  • Ika

    1.4.2022 #1 Author

    Tek ce je biti, ovo je samo pocetak

    Odgovori

  • GOCA BG

    1.4.2022 #2 Author

    Dto i sami kazu,bez presedana u naredna tri meseca…

    Odgovori

  • MARA

    2.4.2022 #3 Author

    A tek smo na početku..

    Odgovori

  • LUKA

    2.4.2022 #4 Author

    Bice ubrzanje rasta cena tek cemo videti

    Odgovori

  • TINA

    2.4.2022 #5 Author

    Sve ukazuje na to da je inflacija neizbezna

    Odgovori

  • LEPOSAVA

    3.4.2022 #6 Author

    Neizbezna sitiacija….tek nam slede poskupljenja

    Odgovori

  • Milovan94

    3.4.2022 #7 Author

    Tek će da se ubrza. Ovo je početak

    Odgovori

  • Iva

    30.1.2023 #8 Author

    Ko zna sta nas ceka

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...