obezbeđen ovaj energent i nakon 15. maja

Srbija skinuta sa liste sankcija za uvoz nafte

BiznisSrbijaVesti

8.4.2022 11:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Srbija skinuta sa liste sankcija za uvoz nafte Srbija skinuta sa liste sankcija za uvoz nafte
Srbija i Zapadni Balkan su skinuti sa liste sankcija oko uvoza nafte. To znači da će Srbija nastaviti da uvozi naftu preko jadranskog koridora... Srbija skinuta sa liste sankcija za uvoz nafte

Srbija i Zapadni Balkan su skinuti sa liste sankcija oko uvoza nafte. To znači da će Srbija nastaviti da uvozi naftu preko jadranskog koridora kao i da je obezbeđena nafta i za period posle 15. maja, prenosi Beta, pozivajući se na Blic.

Kako je navedeno, sve je rašeno na zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića čiji je tim bio u stalnoj koordinaciji sa predstavnicima Evropske unije.

Navodi se da su Srbiji najviše pomogli šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen), predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) i Francuska kao predsedavajuća EU.

Prethodno je krajem marta Jadranski naftovod najavio je obustavu isporuke nafte Naftnoj industriji Srbije (NIS) u skladu sa sankcijama Rusiji zbog napada na Ukrajinu, budući da je NIS u većinskom vlasništvu  ruskog Gazpromnefta, koji ima 56,15 odsto akcija, Republika Srbija 29,87 odsto i mali akcionari 13,98 odsto.

Tada je navedeno da bi tim sankcijama bio obuhvaćen ugovor o transportu sirove nafte sklopljen sa NIS-om te da, ako ne dodđe do promena, taj ugovor ne bi mogao da se realizuje od sredine maja sve dok sankcije budu na snazi.

Izvor: Unsplash.com

Tim ugovorom su rezervisani transportni kapaciteti naftovoda do rafinerije u Pančevu, po načelu „puno za prazno“, u ukupnoj količini od 3,2 miliona tona, plus minus 10 odsto nafte godišnje.

Dobra vest je da je Srbija izuzeta iz petog paketa sankcija EU prema Rusiji, što znači da će snabdevanje domaćeg tržišta naftom preko Jadranskog naftovoda biti nastavljeno i posle 15. maja, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

„To nas stavlja u bolju poziciju od mnogih drugih država u regionu“, rekla je ministarka novinarima u Novom Pazaru.

Mihajlović je istakla da je vlada izmenama Uredbe o ograničenju visine cena naftnih derivata zaštitila tržište i potrošače u Srbiji.

„I dalje će biti na snazi ograničenje cene od 179 dinara po litru za poljoprivrednike. Ostaje i smanjenje akciza na derivate u iznosu od 20 odsto, što takođe doprinosi stabilizaciji tržišta“, rekla je ona.

Podsetimo, Vlada Srbije je na sednici u četvrtak usvojila novu Uredbu o ograničenju visine cena naftnih derivata. Ona će važiti do 30. aprila, objavilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Uredba u trajanju od mesec dana usvojena je 10. marta, a dan kasnije je stupila na snagu i njena primena je bila predviđena do 11. aprila.

Kako navodi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, nova uredba je doneta u cilju sprečavanja većih poremećaja na tržištu.

Do sada je prema Uredbi ovo ministarstvo jednom nedeljno, petkom najkasnije do 15 časova, saopštavalo na predlog Ministarstva energetike najvišu dozvoljenu maloprodajnu cenu za evrodizel i benzin.

  • MIROSLAV

    8.4.2022 #1 Author

    Trenutno imamo nikad bolji položaj po pitanju odnosa sa zapadnim i istočnim blokom u zadnjih 30 godina. Dok cene na Zapadu skaču u mnogo većim procentima nego ovde kod nas, mi osiguravamo saradnju po pitanju derivata na sve strane sveta.

    Odgovori

  • Emilija

    8.4.2022 #2 Author

    Odlicno!

    Odgovori

  • GINKO

    8.4.2022 #3 Author

    Ako je stvarno tako to je onda i odlicna vest i samo je pitanje dal ce i ostati i dokle?!

    Odgovori

  • TATJANA

    8.4.2022 #4 Author

    Ovo je super vest

    Odgovori

  • NATI29

    8.4.2022 #5 Author

    Samo da ostane ovako

    Odgovori

  • ZVE84

    9.4.2022 #6 Author

    Dobro, i odakle nam sad stiže nafta?

    Odgovori

  • GAGA

    9.4.2022 #7 Author

    Sve ima svoju cenu

    Odgovori

  • Bella

    9.4.2022 #8 Author

    Samo da nas zbog toga ne zamrze svi.

    Odgovori

  • MAJALG

    9.4.2022 #9 Author

    Odlicna vest, da ne razmisljamo o daljem stanju.

    Odgovori

  • Milovan94

    10.4.2022 #10 Author

    Ovo su odlične vesti za Srbiju.

    Odgovori

  • VERA

    10.4.2022 #11 Author

    Ja neznam da smo imali sankcije. Svakako odlicna vest za sve.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...