EU i dalje bez dogovora o šestom paketu sankcija

Mađarska ne prihvata embargo na uvoz nafte iz Rusije

EUVesti

9.5.2022 09:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Mađarska ne prihvata embargo na uvoz nafte iz Rusije Mađarska ne prihvata embargo na uvoz nafte iz Rusije
Zemlje Evropske unije nisu uspele da tokom vikenda postignu dogovor o novom, šestom paketu antiruskih sankcija, koji uključuje zabranu uvoza nafte iz Rusije. Najveća... Mađarska ne prihvata embargo na uvoz nafte iz Rusije

Zemlje Evropske unije nisu uspele da tokom vikenda postignu dogovor o novom, šestom paketu antiruskih sankcija, koji uključuje zabranu uvoza nafte iz Rusije. Najveća prepreka postizanju evropskog konsenzusa je Mađarska, koja traži potpuno izuzeće od zabrane uvoza, što u Briselu ocenjuju kao „nemoguć zahtev“.

Pregovori između 27 zemalja članica EU prekinuti su u nedelju bez dogovora, pa se očekuje da će zvaničnici Evropske komisije izraditi novi kompromisni plan nakon čega će sazvati još jedan sastanak diplomata u ponedeljak ili utorak, prenosi Politico.

Predlog paketa sankcija koji je 4. maja predstavila predsednica EK Ursula fon der Lajen (Ursula von der Layen) nije prihvatila ni Slovačka, a delimično izuzeće od zabrane uvoza nafte iz Rusije zatražile su Češka i Bugarska.

Izvor: Eurostat

Nakon korekcija predloga od prošle nedelje, EK je ponudila kompromis Mađarskoj i Slovačkoj, predlažući im da se potpuno odreknu uvoza ruske nafte do kraja 2024. godine, a Češkoj do juna iste godine, dok bi ostale zemlje zabranu počele da primenjuju u roku od šest meseci, međutim Budimpešta je to odbila.

„Nema kompromisa među državama članicama EU. Mađarska se i dalje protivi i to je problem. To je nemoguće. Oni žele nešto poput potpunog odustajanja, ali to je suludo“, rekao je neimenovani evropski diplomata.

Vlada premijera Viktora Orbana insistira da joj je potrebno najmanje pet godina da bi se pridružila embargu, ukazujući na to da Mađarska nema izlaz na more, pa stoga više zavisi od uvoza iz Rusije od drugih zemalja koje mogu da primaju nafte brodovima. Isti problem imaju Slovačka i Češka, dok je Bugarska tražila da se ustupci, ukoliko ih bude, odnose i na nju. Sofija je zapretila vetom ukoliko ne dobije produženje roka za napuštanje uvoza ruske nafte, prenosi Euractiv.

Gašenje tržišta EU za ruska fosilna goriva smatra se ključnom zapadnom strategijom za uskraćivanje ruskih prihoda koji doprinose u finansiranju rata u Ukrajini. Zemlje EU uvezle su od 24. februara, kada je Rusija započela vojnu operaciju u Ukrajinu, do 27. aprila fosilna goriva iz Rusije u vrednosti oko 44 miljarde evra.

  • MIŠKOVIĆ

    9.5.2022 #1 Author

    bravo za komšije što imaju hrabrosti da se bore za svoje interese i vode računa o stanovništvu

    Odgovori

  • GINKO

    9.5.2022 #3 Author

    Tako i treba mogli bih nesto pametno i nauciti

    Odgovori

  • MAJALG

    15.5.2022 #4 Author

    U nekim stvarima me fascinira kako se Orban postavlja i kako pokazuje zube i ne dozvoljava da se bilo ko igra da integritetom njihove drzave.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...