Rusiji preti pad proizvodnje nafte

EU sve bliža dogovoru o šestom paketu sankcija

EUSvetVesti

28.4.2022 14:44 Autor: Vladimir Jokanović 1

EU sve bliža dogovoru o šestom paketu sankcija EU sve bliža dogovoru o šestom paketu sankcija
Evropska unija navodno je u završnoj fazi usaglašavanja u vezi sa šestim paketom antiruskih sankcija posle višenedeljnog dogovaranja. Razgovori su se odužili pre svega... EU sve bliža dogovoru o šestom paketu sankcija

Evropska unija navodno je u završnoj fazi usaglašavanja u vezi sa šestim paketom antiruskih sankcija posle višenedeljnog dogovaranja. Razgovori su se odužili pre svega zbog nesuglasica u vezi sa embargom na naftu i potpunim blokiranjem Sberbanke, čemu se najviše protivi Brelin.

Evropski embargo mogao bi dodatno da umanji opadajuću proizvodnju nafte u Rusiji.

Međutim, Nemačka je u četvrtak potvrdila spremnost da razmotri uključivanje Sberbanke, najveće ruske banke, u novi paket sankcija EU, prenosi Bloomberg pozivajući se na neimenovane izvore upoznate sa tokom razgovora. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) najavila je dan ranije da će „šesti paket sankcija stići u dogledno vreme“.

Šesti paket trebalo bi da uključi i postepeni evropski embargo na uvoz ruske nafte, a odluka Rusije da prekine isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj kao da je ubrzala odlučivanje u Briselu. Nemačka je dugo odolevala pod pritiskom Poljske i baltičkih država da pristane na isključivanje Sberbanke iz sistema SWIFT, kao i na zabranu uvoza ruske nafte. SAD su ranije u potpunosti sankcionisale Sberbanku, a i Velika Britanija ju je isključila iz svog sistema plaćanja zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Fon der Lajen rekla je ranije ovog meseca da će EU ponovo razmotriti opcije za Sberbanku, koja čini 37 odsto ruskog bankarskog sektora, u okviru rasprave o šestom krugu sankcija. Berlin je navodno bio zabrinut da bi sankcije Sberbanci poremetile energetske transakcije, ali nakon što se Nemačka okrenula alternativnim dobavljačima, vlada je popustila i sada je spremna da podrži postupnu zabranu uvoza ruske nafte.

Ruski ministar finansija Anton Siluanov naveo je da bi zemlja mogla da se suoči sa 17 odsto nižom proizvodnjom nafte u 2022. godini.

Ruska proizvodnja nafte počela je da opada u martu i do sredine aprila umanjena je za 7,5 odsto, prema zvaničnom dokumentu ruskog Ministarstva ekonomije u koji je Reuters imao uvid.

  • GOCA BG

    28.4.2022 #1 Author

    Uvesce i taj sestinpaket sankcija,a sve te zemlje ce imati gubitak…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...