EU odlučuje o šestom paketu antiruskih sankcija

Evropa razmatra ograničenje cene za uvoz ruske nafte

EUSvetVesti

27.4.2022 14:14 Autor: Vladimir Jokanović 4

Evropa razmatra ograničenje cene za uvoz ruske nafte Evropa razmatra ograničenje cene za uvoz ruske nafte
Zemlje članice Evropske unije razmatraju uvođenje gornje granice cene po kojoj bi kupovali naftu iz Rusije, u pokušaju da umanje prihode Moskve, dok istovremeno... Evropa razmatra ograničenje cene za uvoz ruske nafte

Zemlje članice Evropske unije razmatraju uvođenje gornje granice cene po kojoj bi kupovali naftu iz Rusije, u pokušaju da umanje prihode Moskve, dok istovremeno izbegavaju momentalni embargo na uvoz ruske nafte. Ograničenje cene jedan je od više predloga u okviru šestog evropskog paketa sankcija Moskvi.

Prema izvorima Financial Timesa, u Briselu se razgovara o pronalaženju najboljeg načina da se Rusiji uskrati prihod koji joj je potreban. Drugi predlog uključuje uvođenje carine EU na uvoz ruske nafte, što bi prema ocenama analitičara primoralo Rusiju da snizi cene kako bi ostala konkurentna na evropskom tržištu.

EU je podeljena oko toga koliko agresivno treba da se kreću protiv ruske energije, budući da je ona u srcu ekonomije evropskih zemalja. Rusija obezbeđuje više od 25 odsto uvoza sirove nafte u EU, a zemlje članice platile su Moskvi više od 13 milijardi evra za naftu od 24. februara kada je Rusija pokrenula vojni napad na Ukrajinu.

Nemačka i neke druge zemlje isključile su mogućnost zabrane uvoza ruske nafte preko noći, jer bi to naštetilo njihovoj sopstvenoj industriji, dok se zvaničnici EU pribojavaju da bi zabrana mogla da utiče na povećanje cena nafte i samim tim i na rast ruskih prihoda.

Berlin je takođe oprezan prema predlogu ograničenja cene ruske nafte, ali su razgovori odmakli, a o tome se razgovaralo i na marginama prošlonedeljnih sastanaka MMF i Svetske banke. SAD su zaustavile uvoz energenata iz Rusije prošlog meseca, ali su se uzdržale od pritiska na EU da učini isto, imajući u vidu zavisnost mnogih evropskih zemalja od ruske energije i rizik od štete po svetsku ekonomiju.


S druge strane, Vašington bi mogao da pomogne da se primeni evropsko ograničenje cena ruske nafte, otežavajući Moskvi prodaju po višim cenama na drugim tržištima, pre svega na kineskom i indijskom, ocenjuju analitičari. Jedna od evropskih zemalja koja se zalaže za ograničenje cena ruske nafte je Italija, ali nemačka vlada je skeptična, jer bi bilo teško odrediti cenu, a time bi takođe bio prekršen ugovor.

Od kako je ruska vojska ušla u Ukrajinu, ruski izvoz nafte se popravio i trenutno je veći za 100.000 barela dnevno od proseka iz 2021. godine. Veće količine idu u Aziju. Oko 700.000 barela nafte dnevno Rusija je preusmerila iz Evrope na druga tržišta, a prema oceni analitičara JP Morgan banke mogla bi da preusmeri još oko milion od četiri miliona dnevno koliko ukupno izvozi. Oko 29 odsto ruskog izvoza nafte u prošloj godini išlo je u Evropu.

  • TATJANA

    27.4.2022 #1 Author

    Nek se odluce, hoce embargo ili ogranicenje cene

    Odgovori

  • GOCA BG

    27.4.2022 #2 Author

    Sve zemlje su obazrive,jer su u velikom problemu…

    Odgovori

  • SNEZANA

    28.4.2022 #3 Author

    Definitivno to nijednoj,ni drugoj strani ne ide na ruku.

    Odgovori

  • Lolek

    4.5.2022 #4 Author

    Nema od toga nista

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...