Pored pijačnih tezgi fiskalne kase neće biti obavezne ni u vazdušnom prevozu putnika

Dve kategorije obveznika ipak oslobođene fiskalizacije do kraja godine

Moja firmaPreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

5.5.2022 16:31 Autor: Marija Jovanović 14

Dve kategorije obveznika ipak oslobođene fiskalizacije do kraja godine Dve kategorije obveznika ipak oslobođene fiskalizacije do kraja godine
Pijačne tezge i slični objekti, kao i šifra delatnosti koja se odnosi na celokupan vazdušni saobraćaj putnika, oslobođeni su e-fiskalizacije do kraja 2022. godine.... Dve kategorije obveznika ipak oslobođene fiskalizacije do kraja godine

Pijačne tezge i slični objekti, kao i šifra delatnosti koja se odnosi na celokupan vazdušni saobraćaj putnika, oslobođeni su e-fiskalizacije do kraja 2022. godine.

“Obaveštavamo obveznike fiskalizacije koji se bave prodajom dobara i usluga na pijačnim tezgama i sličnim objektima, da su Uredbom o izmeni i dopuni Uredbe o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja, koja je objavljena u Službenom glasniku RS, broj 051/2022 od 29. aprila 2022. godine, izuzeti od evidentiranja prometa na malo i primljenih avansa za promet na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja počev od 1. maja 2022. godine, zaključno sa 31. decembrom 2022. godine”, saopštila je Poreska uprava.

Takođe, obaveze evidentiranja prometa na malo i primljenih avansa za promet na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja oslobođen je celokupan vazdušni saobraćaj putnika pod šifrom delatnosti 51.10, a ne samo u delu koji se odnosi na međunarodni prevoz putnika, kako je glasila uredba do izmene.

Predstavnik Udruženja pijačnih prodavaca “Opstanak” Srđan Praštalo ističe da trgovci koji prodaju robu na tezgama ne mogu ni od 1. januara 2023. godine da uvedu fiskalne kase. On veruje da se ni sledeće godine ništa neće promeniti i da aktuelna uredba samo pruža prostor do pronalaska pravog, dugoročnog rešenja.

“Imamo radne grupe sa Ministarstvom finansija i radimo na konačnom rešenju. Propisana uredba koja važi do 1. januara samo otvara prostor kako bi se pronašlo dugoročno rešenje da pijačna prodaja preživi, da se u isto vreme i uredi, a da država ima bolji poreski zahvat. Fiskalne kase ne bismo preživeli, tako da tražimo kompromisno rešenje i to će sada biti malo teži rad jer ima mnogo stvari i detalja koji moraju da se urede”, navodi Praštalo za naš portal.

Tranzicioni period za prelazak na novi model fiskalizacije počeo je 1. novembra i završen je 30. aprila. U toku ovog perioda paralelno su funkcionisali stari i novi model, koji je od 1. maja obavezan za sve obveznike fiskalizacije.

Novi model podrazumeva upotrebu novog hardverskog ili softverskog rešenja, a u skladu sa tim svi obveznici fiskalizacije imaju obavezu da izdaju nove fiskalne račune sa QR kodom, kako bi nastavili da rade u skladu sa zakonom.

  • DJORDJE1

    5.5.2022 #1 Author

    Ovo je odlična vest za sve trgovce koji prodaju na pijačnim tezgama.

    Odgovori

    • SNEZANA

      5.5.2022 #2 Author

      Za njih jeste definitivno…

      Odgovori

    • Vladan

      5.5.2022 #3 Author

      Znači i dalje legalizacija šverca i muvanja… Tužno i jadno Srbijo!

      Odgovori

  • STRELAC

    5.5.2022 #4 Author

    Pijacni prodavci,tj preprodavci su visedecenijski problem ove drzave.Resenje svakako nece doci preko noci,ali ne mislim da treba u potpunosti da budu izuzeti od fiskalizacije.

    Odgovori

  • GOCA BG

    5.5.2022 #5 Author

    Sasvim opravdano shodno delatnosti…

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    5.5.2022 #6 Author

    Jedino razumno rešenje

    Odgovori

  • IVAN

    5.5.2022 #7 Author

    Nepravedno prema drugima.

    Odgovori

  • Anna

    6.5.2022 #8 Author

    Videćemo šta će biti dalje. Fiskalne kase na pijacama ugrožavaju nakupce i preprodavce ne poljoprivredne proizvođače. I to treba da bude prioritet kada se budu donosile odluke.

    Odgovori

  • MARKO7

    6.5.2022 #9 Author

    Videćemo još koliko će tako…

    Odgovori

  • VOJKAN

    6.5.2022 #10 Author

    Treba sačuvati srpskog seljaka i srpsku poljoprivredu

    Odgovori

  • JOVANA

    6.5.2022 #11 Author

    Svaka cast

    Odgovori

  • Ivan

    6.5.2022 #12 Author

    Onda i mi zatvaramo radnje i idemo na pijac da prodajemo što bi morali da plaćamo državi porez i ostali troškovi osiguranje i da ne nabrajam a ti pijačni prodavci nam prave konkurencije to se tiče garderobe ovo više nema smisla znači mi ćemo da platimo i za nji!

    Odgovori

  • ZVE84

    8.5.2022 #13 Author

    A šta ćemo sa advokatima i taxistima?

    Odgovori

  • Dragan

    8.5.2022 #14 Author

    Srpskog seljaka da treba opravdati a one koji prodaju kinesku robu koja postoji u prodavnicama i one koji prodaju Ariljski veš na pijaci treba zabraniti ili da imaju kase

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...