Rok za prelazak na novi model ističe za pet dana

Privrednici e-fiskalizaciju dočekuju sa brojnim poteškoćama na terenu

AnalizaPoslovanjePreduzetnikSrbijaU fokusu

26.4.2022 16:49 Autor: Marija Jovanović 22

Privrednici e-fiskalizaciju dočekuju sa brojnim poteškoćama na terenu Privrednici e-fiskalizaciju dočekuju sa brojnim poteškoćama na terenu
Svi obveznici fiskalizacije imaju još pet dana da pređu na model e-fiskalizacije, koji podrazumeva upotrebu novog hardverskog ili softverskog rešenja. I dok Ministarstvo finansija... Privrednici e-fiskalizaciju dočekuju sa brojnim poteškoćama na terenu

Svi obveznici fiskalizacije imaju još pet dana da pređu na model e-fiskalizacije, koji podrazumeva upotrebu novog hardverskog ili softverskog rešenja.

I dok Ministarstvo finansija apeluje da obveznici počev od 1. maja 2022. godine moraju da izdaju nove fiskalne račune sa QR kodom kako bi nastavili da rade u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji jer će u suprotnom biti podložni kaznenim merama, pijačni prodavci nadaju se novom rešenju bez fiskalnih uređaja, dok se privrednici suočavaju sa brojnim problemima na terenu zbog kojih traže odlaganje primene zakona do kraja godine.  

U ministarstvu podsećaju da su obveznici fiskalizacije u obavezi da najpre putem portala Poreske uprave ePorezi prijave lokacije poslovnog prostora i poslovnih prostorija, a zatim je potrebno da preko elektronskog servisa za fiskalizaciju, autorizovane osobe traže izradu bezbednosnih elemenata za određeni PIB i poslovni prostor koji su prijavili.

“Važno je da obveznik naruči bezbednosni element kada je spreman za e-fiskalizaciju, odnosno kada zna koji fiskalni uređaj će koristiti. Kada je reč o fiskalnim uređajima, Poreska uprava je do sada odobrila 462 elementa elektronskog fiskalnog uređaja, a na sajtu Poreske uprave se nalazi spisak elemenata i proizvođača, kako bi se obveznici odlučili koji fiskalni uređaj će koristiti”, navode u Ministarstvu finansija.

Prema poslednjim podacima, ukupno je 140.684 obveznika prijavilo 204.353 lokacije poslovnog prostora, a Poreska uprava je izradila 200.329 bezbednosnih elemenata po zahtevu obveznika, od kojih je preuzeto njih 173.438.

Foto: Freepik.com

Šta kažu obveznici fiskalizacije?

U Udruženju “Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije” i dalje smatraju da je zbog brojnih problema na terenu neophodno odložiti rok za primenu Zakona o fiskalizaciji do kraja godine i da bi određene delatnosti trebalo izuzeti iz fiskalizacije. Reč je zapravo o delatnosti pod šifrom 85.5 (ostalo obrazovanje) u koju spadaju škole jezika i firme koje se bave različitom vrstom edukacija.

“Privrednici se masovno javljaju i puno je onih koji su preuzeli bezbednosni element i poručili uređaj, a serviser ih je obavestio da je neizvodljivo da se sve završi u zakonskom roku jer nema dovoljno uređaja, niti kapaciteta da svi postojeći uređaji obrade na vreme, tako da je to dodatni problem. Mislimo da bi bilo dobro odložiti rok dok se ne srede problemi na koje smo ukazali, a zbog čega smo i angažovali advokatsku kancelariju, koja je Ministarstvu finansija ponovo poslala zahteve za izuzimanje pomenute delatnosti iz fiskalizacije i da se odloži rok primene zakona dok ne reše svi tehnički problemi”, kaže za Biznis.rs zastupnica ovog udruženja Milena Amon.

Komentarišući navode da privrednici čekaju poslednji momenat da pređu na nov model fiskalizacije, ona ukazuje da je to sa njihove tačke gledišta neozbiljno jer je tehnički neizvodljivo u predviđenim rokovima.  

“Ljudi ne prave prekršaj ako kucaju račun po starom sistemu, nisu utajili porez. Vi ih dovodite u situaciju da pišete kazne zato što nisu prešli na novu fiskalizaciju jer su tehnički bili onemogućeni predviđenim rokovima, a oni zapravo nisu izvršili poresku utaju. Čak i među onima koji su u prvom krugu uzeli subvencije i poručili uređaje ima onih koji nisu uspeli da ih aktiviraju jer im još uvek uređaji fizički nisu stigli”, ističe Amon.

Nakon masovnih protesta zbog uvođenja fiskalnih uređaja i sastanka na kom ih je primio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pijačni prodavci se nadaju da je za njih rešenje na pomolu. Kako za Biznis.rs kaže predstavnik Udruženja pijačnih prodavaca “Opstanak” Srđan Praštalo, novi sastanak u Predsedništvu Srbije zakazan je u četvrtak u 12.30 časova.

“Nadamo se da je država za nas već pripremila rešenje koje bi bilo na obostranu korist. I sastanak je zakazan u četvrtak u 12.30 u Predsedništvu Srbije, sa predsednikom, tako da verujemo da će biti i konkretnih rezultata. Naravno, očekivanja su da će rešenje biti bez fiskalnih uređaja na pijacama, ali svakako ćemo sačekati sastanak, pa ćemo videti nakon toga”, ističe naš sagovornik.

Za prelazak na novi model fiskalizacije država je za prijavljene obveznike opredelila subvencije u iznosu od 100 evra po svakom prodajnom mestu i po svakom fiskalnom uređaju još 100 evra, dok je za privrednike koji nisu u sistemu PDV-a taj iznos uvećan za 20 odsto. Ukupno je u tu svrhu isplaćeno oko pet milijardi dinara.

Dnevno Poreska uprava primi više od tri miliona računa

Na novom sistemu dnevno se primi preko tri miliona računa sa QR kodovima, a dan sa najviše računa je 21. april, kada je Poreska uprava primila 3,8 miliona novih fiskalnih računa.

“Prednosti koje donosi novi sistem e-fiskalizacije su brojne za državu i privredu, jer se na taj način suzbija nelojalna konkurencija i omogućava efikasnija borba protiv sive ekonomije, olakšava poslovanje, smanjuju se troškovi na duži rok, ukida se nepotrebno administriranje i stvara bolji poslovni ambijent”, ističu u Ministarstvu finansija i dodaju da će i građani moći da se uključe u borbu protiv sive ekonomije jer će preko QR koda moći da proveravaju ispravnost svakog fiskalnog računa skeniranjem mobilnim telefonom.

„Na taj način kupci utvrđuju da li je porez koji su platili završio tamo gde treba, u Poreskoj upravi, što znači da novi sistem omogućava kupcima da budu kontrolori fiskalnih računa“, navode u resornom ministarstvu.

 • TATJANA

  26.4.2022 #1 Author

  Treba dati odredjen rok dok se uhodaju, uvek nesto novo donese i odredjene poteskoce

  Odgovori

 • Milovan94

  26.4.2022 #2 Author

  Mislim da ovaj rok nije realan. Velik je ovo izazov za preduzetnike.

  Odgovori

  • Vladan

   26.4.2022 #3 Author

   Da si počeo da misliš i radiš na vreme rok bi ti bio super realan!

   Odgovori

 • JANA

  26.4.2022 #4 Author

  Mnogo je to zapetljano ,mogli smo to uprostiri kako bi bilo produktivnije i efikasnije …

  Odgovori

 • SANJA

  26.4.2022 #5 Author

  Ocekivano

  Odgovori

 • DJORDJE1

  26.4.2022 #6 Author

  Kao i sve kod nas. Na papiru se sve brzo reši, a u praksi je skroz drugačija situacija i sve ide teže…

  Odgovori

 • MAJALG

  26.4.2022 #7 Author

  Bez obzira na najave verujem da ce u prvom periodu biti tolerancije, ali nece se javno o tome pricati.

  Odgovori

 • GOCA BG

  26.4.2022 #8 Author

  Trebace vremena da se uhodaju,vecini je to problem…

  Odgovori

 • LUKA

  26.4.2022 #9 Author

  Treba vremena da se uhodaju kao I za sve novo

  Odgovori

 • STRELAC

  26.4.2022 #10 Author

  Bas me zanima ko ima vremena da skenira neke kodove i salje.

  Odgovori

 • BRANA19

  27.4.2022 #11 Author

  Stvarno im treba dati vise vremena…

  Odgovori

 • BOJANA

  27.4.2022 #12 Author

  Zepetljali su sve bezveze

  Odgovori

 • Anna

  27.4.2022 #13 Author

  Država svakako neće biti oštećena.

  Odgovori

 • NATI29

  27.4.2022 #14 Author

  Produziti rok

  Odgovori

 • Lolek

  27.4.2022 #15 Author

  Na malima se lomi

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  27.4.2022 #16 Author

  kao i uvek nije spremno dosta toga a sve se prebacuje na vlasnike firmi

  Odgovori

 • Ivan

  27.4.2022 #17 Author

  Kod nas je uvek početak bio težak samo nije ovo trebalo sad u ovu situacuju posle korone sad ovaj rat oni nam još daju neke obaveze a posao sve slabije ide a što se tiče pijačni prodavaca treba i oni da imaju ako moramo mi kad mi moramo sve obaveze da plaćamo državi može i oni meni dodje mušterija u radnji i kaže idem na pijac da kupim naprimer majcu kad imamo konkurenciju od pijačni prodavaca neka imaju obaveze kao mi u radnjama!

  Odgovori

 • Jeja

  27.4.2022 #18 Author

  Slazem se sa vama zasto bi pijaca bila izuzeta I oni prodaju robu uzimaju novac I konkurencija su malim radnjama vecina kaze idem na pijac tamo je jeftinije

  Odgovori

 • Emilija

  27.4.2022 #19 Author

  Drzava svakako i sigurno nece biti ostecena a preduzetnici kako se snadju

  Odgovori

 • Max

  28.4.2022 #20 Author

  Besplatna aplikacija poreske uprave ne radi a nema korisnicku podrsku, call centar vas uputi na tehnicku podrsku jer oni ne znaju, ovi ne odgovaraju na mailove. Sve zajedno lose organizovano, skupo i sporo. Zivaca i vremena vam treba beskonacno. Moj utisak da ni mi ni drzava nismo bili spremni za ovo.

  Odgovori

 • SRDJAN

  28.4.2022 #21 Author

  Bice malo muke u pocetku al uhodace se vremenom reko Mali 🙂

  Odgovori

 • STRAHINJA

  30.4.2022 #22 Author

  Vec primecujem ludilo dok se ne naviknu

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.